Afrika sa stala regiónom najviac zasiahnutým terorizmom, tvrdia odborníci OSN

0

26.7.2021 Regiónom najviac zasiahnutým terorizmom sa v prvej polovici tohto roka stala Afrika. V novej správe to uvádzajú odborníci Organizácie Spojených národov (OSN), ktorí poukazujú na to, že extrémistické skupiny Islamský štát (IS) a al-Káida a ich pridružené subjekty rozširovali svoj vplyv v oblasti, získali viac podporovateľov a území a pripísali si mnoho obetí.

To je podľa nich „obzvlášť pravda“ v častiach západnej a východnej Afriky, kde sa pridružené zoskupenia oboch skupín môžu chváliť rastúcimi schopnosťami v oblasti získavania finančných prostriedkov a zbraní vrátane použitia dronov.
Pridružené skupiny šíria svoj vplyv
Niekoľko najúspešnejších pridružených skupín IS je v jeho provincii v strednej a západnej Afrike a niekoľko skupín súvisiacich s al-Káidou sa nachádza v Somálsku a regióne Sahel.

Podľa odborníkov, ktorí prezentovali svoju správu Bezpečnostnej rade OSN, je znepokojujúce, že tieto pridružené skupiny šíria v západnej Afrike svoj vplyv a aktivity cez hranice z Mali do Burkiny Faso, Pobrežia Slonoviny, Nigeru a Senegalu, alebo cez nájazdy z Nigérie do Kamerunu, Čadu a Nigeru.
Lockdowny spomalili pohyb
Vo východnej Afrike zase svoje aktivity šíria zo Somálska do Kene a z Mozambiku do Tanzánie. Medzi najviac znepokojujúce udalosti prvej polovice roka 2021 bolo napadnutie a krátke obsadenie mozambického prístavu Mocimboa da Praia militantmi pridruženými IS.

Ochorenie COVID-19 naďalej ovplyvňovalo teroristickú aktivitu. V Európe a ďalších nekonfliktných zónach lockdowny a uzavreté hranice spomalili pohyb a zhromažďovanie ľudí, no zvýšili riziko radikalizácie na internete. Odborníci varujú, že na viacerých miestach môžu byť naplánované útoky, ktoré teroristi vykonajú po uvoľnení reštrikcií.
Zakorenené povstanie
Panel expertov uviedol, že v Iraku a Sýrii, ktoré sú „jadrovou zónou konfliktu pre IS“, sa aktivity extrémistickej skupiny vyvinuli v „zakorenené povstanie, ktoré využíva slabé miesta v miestnej bezpečnosti na nájdenie útočísk a zameriava sa na sily zapojené do operácií proti IS“.

V sýrskej severozápadnej provincii Idlib kontrolovanej povstalcami podľa odborníkov naďalej dominujú skupiny s väzbami na al-Káidu, ktoré majú viac ako 10-tisíc „teroristických bojovníkov“. Panujú obavy z presunu extrémistov do ďalších konfliktných zón, obzvlášť do Afganistanu.

V strednej, južnej a juhovýchodnej Ázii pridružené organizácie pokračujú v činnosti, a to „napriek kľúčovým stratám vodcovských schopností v niektorých prípadoch a neustálemu tlaku bezpečnostných síl“, uviedli odborníci.

Viac k témam: al-Káida, islamský štát, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Afrika sa stala regiónom najviac zasiahnutým terorizmom, tvrdia odborníci OSN © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -