ZMOS si posvietil na plány ochrany obyvateľstva, má ich takmer 60 percent slovenských miest a obcí

0

25.7.2021 Takmer 60 percent slovenských miest a obcí disponuje plánom ochrany obyvateľstva aj jednotkou civilnej ochrany. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý bol vykonaný od 17. mája do 2. júla na reprezentatívnej vzorke 529 primátorov a starostov.

V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Celkovo 59,8 percenta samospráv má plán ochrany obyvateľstva v prípade výskytu mimoriadnej situácie aj jednotku civilnej ochrany, prípadne krízový štáb, teda tím ľudí vytvorený na plnenie úloh civilnej ochrany obyvateľov.
Plán ochrany obyvateľstva
Ďalších 26,9 percenta samospráv má krízový štáb alebo nemá plán ochrany obyvateľstva. Plán civilnej ochrany obyvateľstva bez krízového štábu má 8,5 percenta samospráv. Bez plánu aj krízového štábu funguje 1,9 percenta samospráv a ďalších 2,9 percenta samospráv sa nevedelo k otázke vyjadriť.

Do plánu ochrany obyvateľstva 38,5 percent miest a obcí vôbec nezahŕňa hromadné verejné podujatia. Tieto samosprávy ich doň neplánujú zahrnúť ani v budúcnosti. Ďalších 22,3 percenta opýtaných uviedlo, že ich plán ochrany obyvateľstva nezhŕňa hromadné podujatia, plán však chcú aktualizovať a zahrnúť doň aj hromadné podujatia.
Niektorí ho nepotrebujú aktualizovať
Ďalších 12 percent samospráv má plán, ktorý zahŕňa verejné podujatia a nepotrebujú ho aktualizovať, 11,5 percenta miest a obcí síce má plán, ktorý pokrýva aj hromadné podujatia, cítia však potrebu jeho aktualizácie. K otázke sa nevedelo vyjadriť 14,8 percenta opýtaných a 0,9 percenta respondentov uviedlo inú odpoveď.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Viac k témam: hromadné podujatia, krízový štáb, plán ochrany obyvateľstva, prieskum, samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – ZMOS si posvietil na plány ochrany obyvateľstva, má ich takmer 60 percent slovenských miest a obcí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -