Orbán plánuje k spornému zákonu proti LGBT komunite vyhlásiť referendum, ľudu našepkáva odpovede

0

22.7.2021
aktualizované 21. júla, 17:00

Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje v krajine vyhlásiť referendum týkajúce sa kontroverzného zákona proti LGBT komunite. Informuje o tom portál Euronews s tým, že Orbán to oznámil prostredníctvom videa na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Referendum bude mať podľa Orbána päť otázok. Budú sa pýtať napríklad na to, či by deti mali byť v školách oboznámené s témami sexuálnej orientácie alebo či by im mala byť propagovaná a zobrazovaná zmena pohlavia. Tiež sa budú zaoberať tým, či by mali byť procedúry pre zmenu pohlavia dostupné pre maloletých. Orbán vyzval ľudí, aby na každú otázku odpovedali nie.

Zákon, ktorý maďarská vláda označuje ako Zákon na ochranu detí a tvrdí, že jeho cieľom je chrániť deti a bojovať proti pedofílii, si vyslúžil rozsiahlu kritiku. Dôvodom je jeho zjavne diskriminačný charakter voči členom LGBT komunity. Európska únia tiež v súvislosti so zákonom podnikla právne kroky proti Maďarsku.

Predseda pravicovej opozičnej strany Jobbik Péter Jakab reagoval na Orbánovo oznámenie referenda s tým, že je to „jasné odvedenie pozornosti“ od obvinení o údajnom špehovaní novinárov, podnikateľov a politikov, ktorým vláda najnovšie čelí. Predseda centristickej strany Momentum András Fekete-Győr sa zase vyjadril, že je to „výsmech demokracii a nič iné ako zbytočné šírenie nenávisti“.

Viac k témam: LGBT, nový zákon, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbán plánuje k spornému zákonu proti LGBT komunite vyhlásiť referendum, ľudu našepkáva odpovede © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -