Poľsko chce obnoviť varšavský palác spájaný s rozlúštením Enigmy, zničili ho nacisti

0


13.7.2021 (Webnoviny.sk) – Poľsko opäť obnovuje plány na rekonštrukciu varšavského paláca, kde v roku 1932 po prvý raz prelomili kódy nemeckých šifrovacích strojov Enigma.

Prezident Andrzej Duda v stredu počas ceremónie na mieste, kde kedysi stál Saský palác, ktorý v roku 1944 nemecké okupačné sily vyhodili do vzduchu, odovzdal predsedovi parlamentu návrh zákona vypracovaný svojou kanceláriou. Jeho cieľom je obnovenie masívnej budovy zo 17. storočia.

Dokončenie v roku 2028

Duda pritom skonštatoval, že i keď to bude finančne náročné, projekt podľa neho symbolicky uzavrie proces opätovného vybudovania historického centra poľského hlavného mesta po škodách spôsobených v druhej svetovej vojne. Odhad nákladov však neposkytol.

Po dokončení, ktoré je naplánované na rok 2028, by mal byť palác miestom kultúrnych a historických projektov. Najprv však musia plány schváliť dolná komora parlamentu a Senát.

Matematici prelomili šifru Enigmy

Palác v minulosti viackrát prestavali a slúžil rôznym účelom. V rokoch 1930 – 1937 tam sídlila Kancelária šifier poľských ozbrojených síl, kde v roku 1932 pracovali traja matematici – Marian Rejewski, Jerzy Rózycki a Henryk Zygalski, ktorí ako prví prelomili šifry Enigmy. Ich úsilie položilo základ pre neskoršie úspechy britských kryptológov z Bletchley Parku.

Počas vojny v Saskom paláci sídlil Wehrmacht a nacistické jednotky ho v decembri 1944 vyhodili do vzduchu, keď ničili Varšavu po neúspešnom Varšavskom povstaní.

Do súčasnosti sa zachovala len časť centrálnej kolonády s hrobom neznámeho vojaka, pri ktorom zvyknú klásť vence.

Boli snahy o obnovu paláca

Plány na obnovu paláca sa objavujú už od konca vojny, najnovšie začiatkom 21. storočia, keď odkryli základy a viaceré ďalšie prvky.

Zrušili ich však pre očakávané vysoké náklady a tiež preto, že experti konštatovali, že staré základy sú príliš slabé na to, aby sa na nich znovu stavalo.

Viac k témam: druhá svetová vojna, enigma, rekonštrukcia, varšavský palác
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľsko chce obnoviť varšavský palác spájaný s rozlúštením Enigmy, zničili ho nacisti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -