Letisko v Bratislave: po mesiacoch sa uskutočnil odlet pravidelnej linky

0
Ilustračná snímka. Cestujúci čakajúci v hale Letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR

Letisko M. R. Štefánika znova čiastočne ožíva. V pondelok sa z Bratislavy uskutočnil po troch mesiacoch prvý odlet cestujúcich pravidelnej linky. Pasažieri smerujú do Sofie v Bulharsku.

Symbolickým prestrihnutím pásky generálny riaditeľ letiska Jozef Pojedinec a prevádzkový riaditeľ Imrich Ancin otvorili registráciu na let do Sofie. “Príležitosť pre cestujúcich odletieť z bratislavského letiska a priletieť do Bratislavy je len z tých krajín a z tých destinácií, ktoré sú zdravotne bezpečné a čo najmenej rizikové,” podotkol Pojedinec.
Zároveň verí, že v júli sa počet krajín, ktoré budú pre slovenských cestujúcich bezpečné, rozšíri o ďalšie. Dopravca Ryanair už ohlásil, že v júli pridá do letového poriadku ďalšie destinácie. “Zatiaľ je predčasné hovoriť, ktoré konkrétne to budú. Uvidíme, ako sa vyprofiluje letový poriadok a na základe toho aj budeme informovať cestujúcu verejnosť,” dodal.
Opatrenia na letisku v súvislosti s novým koronavírusom sú uvedené pri vstupe do terminálu. Zahŕňajú prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekciu rúk a dodržiavanie sociálneho odstupu. Cestujúcim po prílete do Bratislavy sa navyše odmeria teplota. Pravidlá na palube lietadla sú podobné pravidlám v priestoroch letiska. Zároveň sa podľa Pojedinca apelovalo na cestujúcich, aby minimalizovali príručnú batožinu, ktorú si berú na palubu. Zamestnanci letiska sú vybavení osobnými ochrannými pomôckami v zmysle pokynov hlavného hygienika a rezortného hygienika ministerstva dopravy.
Od 10. júna 2020 sú povolené pravidelné a charterové lety do niektorých krajín. Z bratislavského letiska sú tak v pláne lety do Bulharska, Grécka a na Cyprus. Do ostatných krajín, s ktorými sa otvorili hranice, sa z Bratislavy pravidelnou leteckou dopravou v súčasnosti nelieta. Pravidelné lety na Maltu dopravcom Ryanair sú v pláne od konca októbra.

- Reklama -