Farmaceutické firmy už vyvinuli 161 potenciálnych vakcín na COVID-19

0
Ilustračná fotka. Dobrovoľník dostáva vakcínu proti novému koronavírusu počas klinickej skúšky vakcíny, ktorá sa začala v Centre pre farmaceutický výskum v americkom meste Kansas. (Autor: TASR)

Farmaceutické firmy po celom svete sa pretekajú v hľadaní vakcíny alebo lieku na ochorenie COVID-19. Podľa štúdie poradenskej spoločnosti EY farmaceutický priemysel v priebehu krátkeho času do začiatku júna vyvinul 161 potenciálnych vakcín a rovnako ako 242 látok testovaných na liečenie ochorenia, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

 Okrem toho sa vo svete vyvinulo vyše 700 testov na koronavírus, z ktorých sú niektoré už na trhu, uviedla EY v pondelok. Tieto čísla sa však prakticky denne menia. Podľa autorov štúdie má skutočnú šancu dostať sa na trh len zlomok z testovaných produktov.
Až 97 % z aktuálne skúšaných vakcín sa nedostanú na svetlo sveta, uviedol expert EY Alexander Nuyken. “Spomedzi liečiv zostanú na konci tri až štyri preparáty, ktoré sa použijú.” Pri hľadaní vakcíny a lieku sa zbytočne preinvestuje veľa peňazí, keďže neexistuje “garancia bezpečnej a účinnej vakcíny alebo lieku”. Avšak firmu, ktorá tieto preteky vyhrá, podľa mnohých expertov čakajú miliardové zisky.
Na dlhodobých plánoch farmaceutických koncernov mimo korony sa podľa ďalšieho experta EY Siegfrieda Bialojana nič nemení, aj keď sa viac do pozornosti dostávajú infekcie a témy rezistencie voči antibiotikám.

- Reklama -