Zdeněk Troška: Čím škaredší film, tým väčšie umenie, platí u nás. Sú to filmy na jedno použitie

0
Režisér Zdeněk Troška (Autor: Archív ZT)

Okrem ďakovných prejavov sa niektorí umelci v rámci Českých levov zamerali aj na politiku. Hájili napríklad Českú televíziu, do ktorej sa počas svojho inauguračného prejavu pred niekoľkými dňami obul prezident Miloš Zeman. Režisér Jan Svěrák tak v priebehu večera označil kritiku Českej televízie zo strany prezidenta Zemana za najväčší útok na jej nezávislosť od roku 2000. Na Českých levoch potom boli k dispozícii aj podpisové hárky s výzvou na obranu Českej televízie.

Zdeněk Troška: Čím škaredší film, tým väčšie umenie

Režisér Zdeněk Troška síce udeľovanie cien rovnako ako v predošlých rokoch nesledoval, nemohol sa teda vyjadriť k vystúpeniu niektorých svojich kolegov, ale povedal svoj názor na ocenený film Baba z ľadu.

„Českých levov už mnoho rokov nesledujem. Ale videl som ocenený film Baba z ľadu. Je to presný opak toho, čo sa snažím točiť ja, filmy pre dobrú pohodu. Už dlho mám pocit, že u nás platí, že čím škaredší film, tým väčšie umenie. Pre mňa sú to filmy na jedno použitie, viackrát ich už vidieť nemusím a ani nechcem. Taliansky producent Carlo Ponti hovoril, že divácky úspešný film je komercia a film, ktorý sa nepodaril a na ktorý nikto nechodí, je umenie. Ale, prosím, proti gustu žiaden dišputát,“ uviedol známy režisér mnohých obľúbených rozprávok a filmov.

Z dôvodu pobytu v zahraničí nemohol tohtoročný slávnostný ceremoniál vyhlásenia cien sledovať ďalší český uznávaný režisér, Jiří Adamec. Pre Parlamentné listy sa však vyjadril k Českej televízii.

„O Českých levoch nič neviem, nevidel som ich, bol som a stále ešte som v Seville v Španielsku. A pokiaľ ide o Českú televíziu, aj ja, samozrejme, vidím redaktorskú nie práve objektívnosť a nestrannosť, ale nemá cenu na karavánu brechať, vlky vyjú a karavána ide ďalej… A ak by v Českej televízii niekto chcel alebo potreboval zmenu, je to len v rukách politikov, nie v rukách umelcov,“ poznamenal Jiří Adamec.

ČT nepatrí oligarchovi

O politike sa počas svojho prejavu na Českých levoch zmienila okrem Jana Svěráka aj napríklad dokumentaristka Olga Sommerová. Tá uviedla, že tento slávnostný večer vysiela Česká televízia, ktorá nepatrí žiadnemu oligarchovi, ale občanom. „V prípade, že by mocní chceli zničiť zvrchovanosť tejto inštitúcie, vyzývam kolegov filmárov, občanov a priateľov demokracie, aby sme sa spojili, spoločne proti tomu protestovali a uhájili slobodnú Českú televíziu,“ povedala Olga Sommerová.

Vystúpeniu niektorých umelcov, ktorí sa na Českých levoch zamerali na politiku, sa vo svojej glose na serveri iDnes.cz venovala česká filmová a televízna kritička Mirka Spáčilová. „České levy vyhrala politika. Čím filmári dovŕšili svoju skazu,“ podotkla hneď v titulku. Okrem iného uviedla, že na 25. ročníku Českých levov súťažilo 51 filmov a z toho 29 vzniklo v koprodukcii s verejnoprávnou obrazovkou. „ČT tak plní svoju povinnosť zo zákona, ale mohutné filmárske zbrojenie sa potom nutne vystavuje podozreniu, že pod zástavou nezávislosti bránia umelci aj svoje vlastné živobytie,“ napísala vo svojej glose Mirka Spáčilová.

autor: David Hora

- Reklama -