Chcete vidieť, v čom lietajú nové posádky na Medzinárodnú kozmickú stanicu ISS? Príďte na výstavu Cosmos Discovery

0
Výstava Cosmos Discovery (Autor: Archív)
Projekt Sojuz začal v Sovietskom zväze už v 60. rokoch a úspešne pokračuje dodnes. Jedna z týchto lodí sa v roku 1975 spojila na obežnej dráhe s americkou loďou Apollo pri historicky prvom spoločnom kozmickom lete. Modernejšia verzia vynášala medzinárodnú posádku na orbitálnu stanicu Saľut a MIR. V lodi Sojuz letel aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.
 
V preprave medzinárodných posádok na kozmickú stanicu ISS pokračuje najnovšie modernizovaná verzia, ktorú reprezentuje Sojuz MS-02. Hoci je súčasná zmodernizovaná loď plná výpočtovej techniky, jej tvar a veľkosť zostávajú takmer rovnaké, ako v začiatkoch. Práve rozmery originálnej lode mnoho návštevníkov výstavy Cosmos Discovery prekvapí – traja členovia posádky majú v pilotnej kabíne k dispozícii len 2,5 m3.
 
Výstava Cosmos Discovery mapuje vývoj pilotovaných kozmických letov od prvých letov až k súčasným a plánovaným misiám. Výstava obsahuje viac ako 200 originálnych exponátov z USA a Sovietskeho zväzu, z ktorých mnohé boli vo vesmíre. Ďalej je expozícia doplnená o veľkolepé modely v reálnych veľkostiach a mnoho dobových dokumentov. Výstava tak dáva návštevníkom celistvý pohľad na históriu i súčasnosť kozmonautiky, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou dejín 20. a 21. storočia.
 
Pri vstupe dostane každý návštevník Space Card – Kartu kozmonauta s menom a životným príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvie ďalšie podrobnosti v priestoroch expozície.
 
Návštevníci uvidia ruský Sputnik, Lajku aj Gagarina. Nechýba americký lunárny program Apollo ani ruský Lunochod. Na výstave sa nachádza aj veľký model americkej rakety Saturn 5, časť riadiaceho strediska v Houstone a tiež originál ruskej lodi Sojuz. Odborníci ocenia originálnu časť motora F1 z americkej rakety Saturn 5, ktorá vyniesla loď Apollo na Mesiac. Vďaka výstave Cosmos Discovery tento motor prvýkrát opustil hranice USA.
  
V závere čaká všetkých fanúšikov rozsiahla interaktívna play zóna – Cosmocamp, kde si vyskúšajú náročný výcvik kozmonautov, alebo najnovšie 3D technológie. Celá výstava je vybavená audioguidom – zvukovým sprievodcom, ktorý každý návštevník dostane pri vstupe.
 
Svetová výstava Cosmos Discovery – to je vesmírna misia pre celú rodinu. 
 
Výstava je otvorená v Incheba Expo Bradislava denne od 09:00 do 20:00. Pokladňa sa zatvára o 18:30. Viac informácii na www.cosmosdiscovery.sk
 
Vstupenky na výstavu je možné zakúpiť v predpredaji sietí Ticketportal a Ticketstream.
 
- Reklama -