„Poľský inštalatér“ v Británii, hystéria pre Rusov, zasahovanie EÚ aj obavy z utečencov. Skutočnú realitu odkrýva poľský novinár

0
Brexit je ťažká rana európskej integrácii, otázkou je, či nebude pre ňu teraz smrteľná. Veľmi skepticky sa k budúcnosti súdržnosti EÚ vyjadril napríklad český politológ Alexander Tomský vo svojom komentári: „Dúfajme, že bude pomaly chátrať a rozpadne sa mierumilovne ako kedysi Sovietsky zväz, a nahradí ju nejaké minimalistické, pragmatické a vzájomne si konkurujúce spoločenstvo európskeho trhu. Britániu možno čaká lepšia budúcnosť ako sklerotickú Európu.“ Možno s tým súhlasiť? A ako vidí v tomto smere budúcnosť Európy v Poľsku?
 
Samozrejme, aj v Poľsku existujú skupiny euroskeptikov, ktoré Európsku úniu nahlas a už niekoľko rokov kritizujú. Tých ale nie je zas tak veľa a nemajú rozhodujúci vplyv v spoločnosti. Ja sa domnievam, že väčšina Poliakov si myslí, že tých pozitív, čo nám členstvo v Únii prinieslo, je predsa len oveľa viac ako negatív. Prakticky v každom regióne sa za únijné peniaze nechali opraviť cesty, diaľnice a naozaj veľa financií išlo do modernizácie infraštruktúry. Brexit vôbec považujú za taký nešťastný omyl Veľkej Británie, s ktorým sa EÚ určite poráta.
 
Ak by k rozpadu EÚ skutočne došlo, čo by to pre štáty východnej Európy a konkrétne pre Poľsko mohlo znamenať? Naplnili by sa napríklad čierne scenáre niektorých komentátorov, že by sa v tejto časti Európy zvýšila nezamestnanosť a išlo by sa ekonomicky rapídne dole?
 
To by bol určite problém, pretože Európska únia sa celkom zásadným spôsobom zasadila o niektoré ekonomické zmeny v Poľsku, ktoré sa dosť výrazne dotkli celého hospodárstva. Napríklad pre mnoho našich poľnohospodárov je teraz lepšie, keď svoju pôdu neobrábajú, nechávajú ju ladom a dostávajú za to kompenzácie. To isté platí pre našich rybárov v Baltskom mori. Vedenie Únie ich činnosť obmedzilo údajne s tým, že majú zastaranú techniku, ale tým zvýhodňuje napríklad francúzsky rybolov. Takže aj v tomto ohľade by sa rozpad Únie Poľska citeľne dotkol, museli by sme sa vrátiť v hospodárskej politike o niekoľko rokov späť, čo by nemuselo byť práve jednoduché.
 
Ako vôbec poľskí politici hodnotia brexit? A nebude poľská ekonomika ohrozená jednak čiastočnou stratou trhov, jednak návratom mnohých tisíc svojich krajanov do Poľska, kde by sa tak mohla zvýšiť nezamestnanosť? Neobáva sa tohto efektu súčasná poľská vládna reprezentácia?
 
V súčasnosti sú už naši krajania v Británii – a je ich naozaj veľa – celkom pokojní, pretože väčšinou tam pracujú v profesiách, ktoré Angličania veľmi robiť nechcú, a za mzdu, za ktorú by miestni nepracovali. To, samozrejme, vyhovuje aj britským podnikateľom. Z týchto dôvodov si Poliaci vo Veľkej Británii väčšinou myslia, že sú tam potrební a nikto ich vysťahovávať nebude. Oni tam prišli pracovať, a nie len poberať sociálne dávky ako niektorí emigranti z Afriky či arabských štátov. Tí majú v mnohých prípadoch aj veľa detí, na každé potom berú vysoké dávky a to sa Britom, samozrejme, moc nepáči.
 
Poľsko na rozdiel od Slovenska, Česka či Maďarska má teraz oveľa väčšie obavy z Ruska. Z čoho ten strach pramení? Naozaj si poľskí politici myslia, že Putin by si začal konflikt s NATO?
 
To ani nie, ale nedávno sa dostala do vlády pravica a tá sa začala zaoberať otázkami, ktoré predchádzajúce vlády podcenili a prakticky vôbec ich neriešili. To sa týka aj bezpečnosti, teraz má nová vládna reprezentácia v pláne posilniť armádu. Poľská verejnosť nemá žiadny hysterický strach z Rusov, vieme, že sme proti nim malý národ; ale sme členom NATO a to by nás ochránilo. Nedávno sme u nás mali väčšie vojenské cvičenie s Američanmi. Čo sa nás teraz viac dotýka než bezpečnostné ohrozenie, sú skôr odvetné ekonomické sankcie Rusov proti nám, pretože tí už prestali odoberať náš tovar, zvlášť ovocie, a na to doplatil bankrotom rad poľnohospodárov.
 
Nebude napríklad brexit konečne impulzom pre EÚ, aby sa reformovala na voľnejšie spoločenstvo štátov, ktoré bude spolupracovať len v tých najpodstatnejších oblastiach, ako sú napríklad bezpečnosť, energetika, ekonomika atď.? Alebo dôjde ešte k užšej integrácii, ktorá vyvolá ďalšie exity?
 
Reformovať by sa Európska únia určite mala, to je dobrá myšlienka, ale hlavným problémom východoeurópskych štátov sú teraz utečenecké kvóty a fakt, že EÚ migráciu rieši úplne nesprávnym spôsobom. Je vcelku dosť jasné, že drvivá väčšina utečencov si prišla po štedré sociálne dávky, aké sa napríklad poberajú vo Švédsku, ktoré ale vo východnej Európe nedávame, takže oni potom u nás zostávať nechcú. Rovnaký problém vznikol tak v Poľsku, ako aj v Česku. Navyše tých problémov so vzájomným spolužitím s vysídlencami z úplne inej kultúry by určite postupom času len pribúdalo. V Poľsku by ľudia určite nesúhlasili so stavbami mešít a tiež by im prekážalo zahaľovanie žien alebo vôbec prístup moslimov k ženám, to by moc nefungovalo.
 
Reformy v Únii sú naozaj nevyhnutné. Nám tu napríklad veľmi prekáža, ako EÚ ovplyvňuje aj výrobu našich tradičných potravín. Ako príklad by som uviedol známu poľskú bielu klobásu, ktorá spoločne s vodkou patrila vždy medzi žiadaný exportný artikel. Lenže teraz nám nariadili z Bruselu robiť ju podľa iného zloženia a ona už nie je vôbec taká dobrá ako kedysi. Prečo nám hovoria aj v takých veciach, čo máme robiť a čo by malo byť pre nás lepšie? To naozaj nie je šťastné riešenie.
 
Už teraz sme svedkami volania po referende o vystúpení z EÚ. Či už ide o Slovensko, Česko, možno budú o vystúpenie usilovať aj vo Švédsku, Holandsku i Rakúsku. Francúzsky publicista Yves Mamou poukazuje na úplne reálnu možnosť, že po Veľkej Británii by mohlo Európsku úniu opustiť v blízkej budúcnosti tiež Francúzsko. Zdôrazňuje, že na rozdiel od Británie by Francúzi hlasovali za „frexit“ predovšetkým pre migračnú krízu. S prihliadnutím na popularitu protieurópskych či protiimigračných strán, ako sú napríklad Alternatíva pre Nemecko, Front National, UKIP, Praví Fíni či Švédski demokrati, bude sa teda meniť politická mapa v Európe? Obrátia sa ľudia viac k nacionalistickým stranám?
 
To je naozaj veľký problém, ktorý sa týka celej Európy. Nacionalistické strany sú na vzostupe, aj keď nie všetky hnutia, ktorým sa nepáči súčasná politika Európskej únie, sú hneď populisti alebo nacionalisti, ako dostávajú mnohokrát nálepku. V Poľsku je v tomto smere situácia rovnaká ako inde v Európe. Ja sa domnievam, že mnohé tie strany by vôbec nevznikli, keby si EÚ dokázala rozumne poradiť s problémom migrácie. Ľudia z nej majú často strach, a preto počúvajú tých, ktorí ponúkajú recepty, ako ju vyriešiť. Pritom tie obavy z utečencov my v Poľsku ani vy v Česku alebo na Slovensku nemusíme mať, pretože oni by v úplnej väčšine u nás nežili, ako sa nakoniec ukázalo. Migranti idú predovšetkým za lepšími životnými podmienkami do tých najvyspelejších európskych krajín.
- Reklama -