Slovenská pošta dosiahla hetrik vo filatelii. Po tretí raz za sebou získala prvé miesto v súťaži Svetovej poštovej únie

0
Pozlátená medaila, ktorú Slovenská pošta získala na medzinárodnej 2. Česko-slovenskej filatelistickej výstave v Žďári nad Sázavou (Autor: Archív SP)

Od 25. kongresu Svetovej poštovej únie sa finalisti súťaže hodnotia podľa počtu ročne vydávaných emisií poštových známok. Slovenská pošta figuruje v súťažnej triede „A“ pre poštových operátorov, ktorí vydávajú menej ako 30 emisií poštových známok ročne a práve v tejto triede získala SP prvenstvo.

Na výstave bol prezentovaný súťažný exponát s názvom „BAEDEKER: STAMP GUIDE“ ktorý prezentoval poštové známky vydané za posledné tri roky. Exponát, pozostávajúci zo 16 hárkov formátu A4, vychádza z  konceptu turistických sprievodcov pre cudzincov,  známych aj pod názvom „baedeker“. Tomu zodpovedal aj obsah exponátu zameraný na pre turistov atraktívne pozoruhodnosti pamiatok, výlety a túry do prírody alebo návštevu múzeí, ale aj pre Slovensko typické slávnosti a udalosti.

BAEDEKER: STAMP GUIDE

Súťažný exponát „BAEDEKER: STAMP GUIDE“                         Autor: SP

Originalita prezentácie poštových známok ale nebola hlavným hodnotiacim kritériom odbornej hodnotiacej vystavené exponáty. Ďalšími kritériami boli samozrejme aj technická kvalita vystavovaného materiálu, jeho funkčnosť v poštovom styku, všeobecný záujem o poštové známky v oblasti verejnej potreby, filatelistického záujmu alebo charitatívne projekty spojené s vydaním poštových známok. Nakoniec sa hodnotila aj vyváženosť medzi textovými informáciami a vystavovaným materiálom, čitateľnosť informácií a estetický dojem. Slovenská pošta, a.s., sa umiestnila na prvom mieste pre Mauríciom a Bosnou&Hercegovinou.

Okrem tohto ocenenia Slovenská pošta, a.s., získala na tejto súťaži aj Postriebrenú medailu v triede „Philatelic literature“ za knihu „Najkrajšie slovenské poštové známky 2005 – 2014), ktorá už tento rok získala viacero prestížnych ocenení. Najprv Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy roka 2015 udelenej 28. apríla v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 2015, potom Veľkú pozlátenú medailu na medzinárodnej filatelistickej výstave HUNFILA 2016 uskutočnenej od 6. do 8.  mája v  meste Szombathely (Maďarsko) a za túto knihu získala SP najnovšie aj Pozlátenú medailu na medzinárodnej 2. Česko-slovenskej filatelistickej výstave konanej od 2. do 5. júna v Žďári nad Sázavou (Česká republika).

Súťaž International Competition Class for issuing postal authorities UPU members countries and their territories

Prvá súťaž tohto typu bola organizovaná Svetovou poštovou úniu v roku 2008 na medzinárodnej filatelistickej výstave EFIRO v Bukurešti. Slovenská pošta, a.s., získala prvenstvo celkovo štyrikrát: v roku 2010 na výstave PORTUGAL 2010 v Lisabone, v roku 2012 na 25. svetovom poštovom kongrese Svetovej poštovej únie v Dohe (Katar), v roku 2014 na výstave MALAYSIA 2014 v Kuala Lumpur a v roku 2015 na výstave SINGAPORE 2015 v Singapurskej republike.

- Reklama -