Príliš veľa náhod? Týždenník Trend opäť upozorňuje na Počiatka s Kaliňákom. Čo majú spoločné s právnikmi?

0
Ján Počiatek (Autor: SITA)

Po tom, ako prišiel Trend s informáciou o daňových podvodoch, sa od toho obaja ministri dištancovali. Týždenník si však nedal pokoj a oboch vyzval, aby detailne zverejnili zdroje svojich príjmov.

Stále tie isté mená

„Majetkové priznania ministra vnútra R. Kaliňáka, ktoré každý rok podáva v zmysle zákona, vychádzajú z jeho daňových priznaní, ktoré sú rovnako pre niektoré inštitúcie na Slovensku prístupné a preveriteľné,“ uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Minister dopravy tiež tvrdí, že informácie o svojich príjmoch poskytuje v súlade s platnou legislatívou.

Oboch ministrov spájajú aj realitné projekty. Veď napríklad spoločne založili akciovku Bratislava Trade Center (BTC), no aj po odchode z jej orgánov tam mali podiely. Ďalším spoločným znakom týchto dvoch ministrov je aj stretávanie sa s rovnakými ľudmi vo firmách, kde pôsobili alebo pôsobia. Ide najmä o ľudí, menovite Marek Turčan, Daniel Fundárek, Ján Koštial, Jaroslav Šusta či Eva Štangová. Zaujímavé je, že viacerí z nich sa vyskytli aj blízko zaujímavých štátnych projektov.

Tu sa ukazuje ako pozoruhodné aj iné prepojenie. Minister Kaliňák uviedol do skúšobnej prevádzky nové klientske centrum v Bratislave. Rezort tak vymenil s akciovkou Vienna Invest budovu v centre mesta za areál mimo centra. Klientske centrum má zaberať asi tri štvrtiny, vo zvyšnej časti majú byť nové veľkopotraviny. A tu sa už dostávame k menám ako Šusta či Štangová. Vlastní ju totiž spoločnosť SFI property, pričom v dozornej rade sedia práve tieto dve osoby, inak ľudia z advokátskej kancelárie Metis Legal. V nej pritom figurujú aj ďalšie spomínané mená ako Turčan či Fundárek. Spolu so Šustom boli Kaliňákovými kolegami ešte v advokátskej kancelárii MKKT.

No hoci Kaliňák priznal, že Turčan je jeho susedom, prepojenie klientskeho centra so susediacimi obchodnými aktivitami, respektíve vedomosť o nich, odmieta. Ďalšia spojitosť súvisí aj s petržalskou adresou. Ako miesto trvalého pobytu si totiž Kaliňák v obchodnom registri uvádza adresu Haanova 17. No a rovnakú adresu tam má podľa obchodného registra pri viacerých firmách aj Turčan. Kaliňákovi patria aj byt a podiely na pozemkoch o ulicu ďalej, ako má vilu vo štvrti na Mišíkovej ulici Počiatek. No a susediace pozemky vlastní spolu s Kaliňákom aj spoločnosť B. A. Haus, ktorej predsedom predstavenstva nie je nik iný ako Turčan, pričom v dozornej rade opäť sedí dvojica Šusta-Štangová.

Celý článok si môžete prečítať TU.

Kaliňák bol kedysi súčasťou kancelárie MKKT, teda Majeríková-Kaliňák-Koštial-Turčan. A advokátska kancelária Majeríková-Koštial-Turčan&Partners napríklad zastupovala  v rokoch 2007 – 2008 rezort financií v kauze Tipos proti cyperskej firme Lemikon. Pre Počiatka vtedy pripravovala uzatvorenie mimosúdnej dohody s Lemikonom, v ktorej mal štát zaplatiť dve miliardy korún.

Keď sa vrátime späť k Turčanovi, ten figuruje vo viacerých firmách spolu s Ladislavom Bašternákom, podľa portálu Aktuality.sk jedným z developerov komplexu Bonaparte, čím sa dostávame už k samotnému premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý si tu prenajíma byt. Ten v tomto komplexe vlastní aj samotný Počiatek.

- Reklama -