Skončí sa to niekedy? Prenasledované jezídky musia čeliť ponižovaniu aj po úteku zo sexuálneho otroctva

0
Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

Podľa International Business Times museli mladé jezídky absolvovať testy panenstva. Tie však podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nemajú žiadnu vedeckú platnosť. Načo to teda bolo dobré?

Peklo na zemi

Testy sú totiž vnímané ako dôkaz znásilnenia pre iracké súdy. No WHO zdôraznila, že je to nepresné, pretože neporušené panenstvo či krvácanie po pohlavnom styku nemusí byť dôkazom. Organizácia Human Rights Watch vyzýva k tomu, aby boli hrozné činy páchané na ženách riadne vyšetrené a k tým, ktoré znásilnenie prežili, sa pristupovalo pri liečení s úctou a rešpektom.

O tom, akým podmienkam musí menšina čeliť na území ovládanom ISIS, sme už informovali. V tejto súvislosti už zaznelo aj slovo genocída. No kým napríklad jedna časť menšiny končí v masových hroboch, ženy či mladé dievčatá si musia prejsť peklom na zemi. Podľa OSN bolo až 3 500 ľudí – prevažne jezídov – v sexuálnom otroctve Islamského štátu. „Držané sú tam predovšetkým ženy a deti, ktoré pochádzajú z jezídskej komunity, ale aj celý rad iných etnických a náboženských menšinových komunít,“ znie výročná správa misie OSN v Iraku.

Cudnosť ako symbol cti

Pre OSN dávnejšie prehovorila aj Nadia Murad Baseeová, ktorá si zverstvami prešla. Podľa nej pre fanatických radikálov nemali ženy väčšiu hodnotu ako zvieratá. „Znásilňovali dievčatá v skupinách. Robili to, čo si myseľ nedokáže predstaviť“. Sexuálnou otrokyňou bola tri mesiace. „Znásilnenie sa používalo na zničenie žien a dievčat – ako záruka toho, aby už nikdy nemohli viesť normálny život,“ uviedla vtedy.

V niektorých komunitách je však ženská cudnosť symbolom cti. No aj keď ich o toto šialenci z ISIS pripravili neľudským spôsobom, vyskytli sa aj prípady, keď boli jezídske sexuálne otrokyne jednoducho vylúčené z rodiny.

- Reklama -