Na sučku Diesel sa nezabudlo. Dostane prestížne vyznamenanie

0
Ilustračný obrázok (Autor: SITA)
Keď sa polícia rozhodla päť dní po útokoch, 18. novembra, urobiť „poriadky“ s teroristami, ktorí sa ukrývali v Saint Denis, vzali so sebou aj sedemročnú sučku Diesel. Tá však raziu neprežila, napriek tomu sa z nej stala veľká hrdinka, ktorá má teraz získať prestížne vyznamenanie.

Sú hrdí, že si ju uctia

Ocenenie má Diesel získať posmrtne od organizácie PDSA, čo je popredná britská veterinárna charita. Jej zakladateľkou je Maria Elisabeth Dickinová, veľká aktivista za práva zvierat, podľa ktorej je medaila pomenovaná. „Po tragických teroristických útokoch v Paríž, kde prišlo o život mnoho nevinných ľudí, bola Diesel nápomocná francúzskej polícii pri nájdení a vyrovnaní sa s páchateľmi,“ cituje generálneho riaditeľa PDSA Jana McLoughlina Sky News.
 
Ako ďalej uviedol riaditeľ, po správe o smrti Diesel prevládal obrovský smútok a ich organizáciu zaplavili správy, aby uznali jej hrdinstvo. „Jej galantná akcia pomohla zachrániť ľudské životy tvárou v tvár nebezpečenstvu, a my sme hrdí, že si ju môžeme uctiť takýmto spôsobom,“ dodal. 
 
Ako uviedol parížsky policajný šéf Jean-Michel Fauvergue, Diesel pravdepodobne zachránila životy siedmich policajtov, keď sa chystali vstúpiť do bytu so zabarikádovanými teroristami. Pri razii sa podarilo zabiť aj pravdepodobného strojcu útokov Abdelhamida Abaauda. 

Úplná dôvera

Akciu, z ktorej naskakujú zimomriavky, podrobne popísal jej psovod, ktorý nechcel byť z bezpečnostných dôvodov menovaný. „Po niekoľkých minútach sme sa rozhodli poslať psa, či je priestor čistý. Prehliadol si prvú miestnosť, potom išiel do druhej a uháňal vpred. Myslím, že niekoho našiel. Potom sa stratil z očí a streľba začala znova,“ opísal desivé momenty. „Úlohou Diesel bolo otvoriť cestu pre nás ostatných. Používala všetky svoje zmysly, aby zistila, či sa tam niekto nachádza. A ak áno, šla by a hrýzla. V opačnom prípade stojí a šteká, čo indikuje, kde sa osoba skrýva. Mal som úplnú dôveru v nej a ona vo mňa,“ priblížil muž. 
 
Mŕtvy pes – hrdina dojal aj Rusov, ktorí sa rozhodli poslať Francúzom nového psa, dve mesiace starého nemeckého ovčiaka s menom Dobryňa. Toto meno nie je náhodné, ide o mytologickú postavu, ruského bohatiera, ktorý sa vyznačoval svojou láskavosťou a statočnosťou.
 
 
 
- Reklama -