Britská židovská obec zrazu súhlasí, aby sa deti učili aj o islame. Čo zmenilo názor zarytých odporcov islamizácie školstva?

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
Podľa reformy britského vzdelávacieho systému sa budú musieť žiaci od septembra 2016 učiť dve náboženstvá na takej úrovni, aby z nich mohli skladať skúšky, podľa ktorých sa potom posunú ďalej vo vzdelávacom systéme. Návrh ešte vlani vyvolal vlnu kritiky, pre obavy, že zmenu zneužijú islamskí duchovní vodcovia vo Veľkej Británii. 

Islam na školách

Najväčší kritici zmien vo vzdelávaní o náboženstve ešte donedávna tvrdili, že je to iba ďalšia cesta, ako sa islam dostane aj do škôl, ktoré ho nemajú v učebných osnovách. Ešte v roku 2010 vytvorila spravodajská stanica BBC sériu dokumentárnych reportáží, v ktorej varovala pred vplyvom radikálnych islamských klerikov na vzdelávanie mladých moslimov vo Veľkej Británii. 
 
VIDEO Britské školy, islamské pravidlá
 
Okrem obáv z radikalizácie sa objavili vlani aj dôkazy o údajnej islamizácii škôl v britskom Birminghame. Objavili sa však informácie, že mohlo ísť o poplašné správy a žiadni radikálni duchovní deťom na tamojších školách údajne neprednášajú. Prípadom sa stále zaoberá polícia. 

Židia boli proti

Najhlasnejším kritikom zmien vo vzdelávaní o náboženstve vo Veľkej Británii bola tamojšia židovská komunita, ktorá v reforme videla hrozbu islamizácie školstva a tým aj celej spoločnosti. 
 
Pred pár mesiacmi hlavný rabín Ephraim Mirvis spolu s predstaviteľmi ortodoxných židovských organizácií, ktoré pôsobia v Británii, vystupoval rázne proti tomu, aby sa do britských osnov dostali prednášky o ďalšom náboženstve. Argument bol jednoduchý. Židia tvrdili, že by to ubralo čas venovaný prednáškam o judaizme.
 
Dnes je však, zdá sa, všetko inak a hlavný britský rabín zaujal stanovisko úplne odlišné od toho, ktoré prezentoval ešte v septembri. 

Prečo zmenili názor?

Židovská obec vo Veľkej Británii najnovšie tvrdí, že je potrebné učiť aj o islame v záujme zníženia napätia, ktoré vládne v britskej spoločnosti aj vďaka utečeneckej kríze a novembrovým útokom v Paríži. „Viac ako kedykoľvek pred tým je dôležité, aby naše deti lepšie porozumeli islamu a aby sme budovali silné vzťahy s britskými moslimami,“ uviedol hovorca hlavného britského rabína. 
Ephraim Mirvis uviedol, že odporúča, aby školy vo Veľkej Británii „využili príležitosť a učili študentov o islame, viere, ktorá je verejne široko diskutovaná, ale často málo chápaná“. 
 
Židovské školy vo Veľkej Británii žiadne oficiálne vzdelávacie smernice nevydali, lebo podľa vedenia židovskej obce „školy najlepšie vedia, ako usporiadať svoj program“. Reakcie škôl na odporúčanie hlavného rabína boli však údajne pozitívne a riaditelia radu privítali ako dobrý spôsob zmiernenia napätia medzi náboženskými komunitami. 

Moslimovia sa pridali 

Po ústretovom vyhlásení židovskej obce sa k podobnému kroku odhodlalo aj vedenie britskej moslimskej komunity. „Čím viac škôl učí o náboženstvách, tým viac porozumenia bude medzi deťmi,“ uviedol v reakcii na vyhlásenie britskej židovskej obce prezident Moslimskej asociácie Veľkej Británie Omer El-Hamdoon. 
 
Hlavný britský rabín nezostal v prevratnej zmene vzdelávania o náboženstve sám. Vedenie britskej siete islamských škôl po vyhlásení židovskej obce odporučilo svojim vzdelávacím inštitúciám, aby do výučby zaradili aj hodiny judaizmu. Podľa Asociácie moslimských škôl budú jej učitelia obzvlášť dbať na výučbu judaizmu, ako „dôkaz rešpektu“ k vyhláseniam hlavného britského rabína. 
 
- Reklama -