Čoskoro bude jasné, či zabíjal “utečenec”. Gréci poslali Francúzom dôkaz, ktorý to rozhodne

0
Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

Francúzska polícia sa teraz bude snažiť zistiť, či sú tieto odtlačky totožné s tými, ktoré odobrali na tele útočníka nájdenom v blízkosti miesta činu alebo s odtlačkami inej osoby známej polícii. Tento vývoj nastal po tom, ako sa zistilo, že na mieste jedného z útokov sa našiel sýrsky pas patriaci migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros. Informovali o tom francúzske médiá odvolávajúce sa na hovorcu gréckeho rezortu Nikosa Toskasa.

Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika – páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France. Pri Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel aj egyptský pas, uviedla spravodajská televízia BFMTV. Grécke úrady požiadali francúzskych kolegov, aby preverili aj držiteľa tohto pasu. Zatiaľ sa však nenašli dôkazy, že by bol medzi migrantmi, ktorí v októbri vstúpili na územie EÚ v Grécku.

Toskas uviedol, že nemá informácie o tom, že by spomínaný sýrsky pas bol predmetom kontroly v iných krajinách, ktorými jeho držiteľ mohol prechádzať.
Grécky policajný zdroj spresnil, že držiteľom sýrskeho pasu bol mladý muž, ktorý priplával na ostrov Leros loďou z Turecka spolu s ďalšími 69 utečencami. Grécke úrady na ostrove mu potom – v súlade s predpismi EÚ – odobrali odtlačky prstov. Zdroj poznamenal, že nie sú žiadne oficiálne záznamy o tom, že by mladý Sýrčan Grécko bol opustil. Zdroj súčasne pripustil, že utečenec – ako mnohí iní – mohol z Grécka odísť cez hranice s Macedónskom.
Po krviprelievaní v Paríži sa mnohí populistickí politici v Európe začali domáhať zastavenia prílevu utečencov alebo migrantov z Blízkeho východu alebo Afriky. Poľsko uviedlo, že nemôže takýchto utečencov prijať, kým nebude mať dostatočné bezpečnostné záruky.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti napísala, že ak sa ukáže, že jeden či viacerí útočníci prišli do Európy s vlnou migrantov, zmení to podstatným spôsobom debatu o utečencoch a o tom, ako sa o nich postarať. Podľa AP žiadatelia o azyl, ktorí zo Sýrie a iných vojnou postihnutých krajín ušli do Európy, odsudzujú útoky v Paríži, pričom sa netaja obavami, že im ešte viac sťažia štart do nového života v západnej Európe. Migranti, ktorí dnes prechádzali Slovinskom smerom do Rakúska a Nemecka, pre AP uviedli, že útoky v Paríži sa podobajú na vojnu, pred ktorou utekajú. Mnohí vyslovili obavy, že teraz budú na Západe považovaní za potenciálnych útočníkov.

- Reklama -