Pozor, ozvala sa Líbya. Ak nás neuznáte, zaplavíme Európu státisícmi migrantov. Vyhráža sa samozvaná vláda

0
Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

Kongres prevzal kontrolu nad Tripolisom v minulom roku po tom, ako uspel v boji proti Západom uznávanej vláde. Európska únia však túto vládu neuznala za legitímnu. Približne pred dvoma  týždňami obe znepriatelené strany zmietli mierovú dohodu sprostredkovanú OSN zo stola.

Hovorca Vlády národnej spásy Generálneho národného kongresu Jamal Zubia pre The Telegraph uviedol, že  Líbya v súčasnosti utráca desiatky miliónov libier ročne na zastavenie toku migrantov do Európy cez Stredozemné more. Dodal, že peniaze vynakladajú na záchytné centrá a repatriačné programy.

Prečo by sme mali Európu chrániť?

Zubia zdôraznil, že ak nebude Európa aj naďalej chcieť uznať autoritu kongresu, líbyjská vláda by mohla zvrátiť svoju doterajšiu politiku. „Aby som bol úprimný, už veľakrát som svojej vláde radil, aby prenajala lode a posielala našich ľudí do Európy,“ priznáva. „My chránime vstupné brány do Európy, ale aj napriek tomu nás Európa nechce uznať. Tak prečo by sme mali v jej ochrane aj naďalej pokračovať?“ uviedol Zubia.

Líbya je už dlhodobo hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov zo subsaharskej Afriky. Roky trvajúci chaos v krajine spôsobený pádom vlády plukovníka Muammara Kaddáfího (The Telegraph použil pojem „bezpečnostné vákuum“) však prispieva k tomu, že z Líbye sa stala východisková krajina pre pašerákov ľudí cez Stredozemné more.

Len v minulom roku sa doplavilo z Líbye do Talianska okolo 170-tisíc migrantov. Od januára do septembra tohto roka to bolo 130-tisíc. Podľa informácií OSN v mesiaci október sa do Európy cez Stredozemné more dostalo viac ako 218-tisíc migrantov a utečencov, čo je za jeden mesiac viac ako počas celého roku 2014.

Samozvaná vláda má páky na Brusel

Hovorca líbyjského kongresu však tiež informoval, že vláda zatiaľ neplánuje poľaviť vo svojom úsilí  zadržiavať ilegálnych imigrantov na svojom území. „Vyjadrenie jeho postojov je však nutné vnímať ako pripomienku toho, že samozvaná vláda v Tripolise má spôsoby, ako Európskej únii vrátiť to, že ju Brusel neuznáva,“ uvádza The Telegraph.

Server ďalej informuje, že na rozdiel od všeobecného dojmu líbyjská vláda prevádzačov ľudí neprehliada. Vládny odbor pre boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu zamestnáva zhruba 8-tisíc pracovníkov a zadržiava veľké množstvo migrantov, ktorí chcú do krajiny vstúpiť ilegálne. Tiež intenzívne spolupracuje s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu na dobrovoľných repatriačných programoch.

Krajina sa zmieta v chaose

Líbyu od zvrhnutia Kaddáfího vlády už štvrtý rok sužujú politické boje. Krajinu  rozdeľuje medzinárodne uznaná vláda sídliaca v meste Tobruk a islamistami podporovaná vláda v metropole Tripolis. Práve v prípade tejto vlády návrh OSN narazil na odpor.

Návrh OSN prišiel po niekoľkých mesiacoch často prerušovaných rokovaní medzi oboma znepriatelenými stranami. Delegáti z Tripolisu však odmietli zverejniť mená svojich zástupcov v novej vláde, pretože žiadajú ďalšie úpravy návrhu mierovej dohody, ktorú im koncom septembra predložili predstavitelia OSN.

Utečenci a migranti v Líbyi, ktorí sa chystajú na náročnú cestu do Európy (Zdroj: YouTube.com)

- Reklama -