Turecko na ceste k totalite. Erdogančoskoro ovládne všetko. Pomôcť mu majú bežní Turci

0
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

Prezidentský hovorca Ibrahim Kalin predstúpil s týmto vyhlásením pred novinárov len tri dni po tom, ako Erdoganom založená Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala v predčasných parlamentných voľbách väčšinu. Politológovia to označujú za triumf pre Erdogana, ktorého ambície posilniť si právomoci sú tak v rukách parlamentu, kde dominuje jeho AKP.

Kalin zdôraznil, že záležitosť, akou je zmena politického systému, “nemôže byť rozhodnutá bez národa”. “Ak si mechanizmus (rozhodovania) vyžaduje referendum, budeme mať referendum,” vyhlásil. Dodal, že na snahu o posilnenie prezidentských právomocí sa nemožno pozerať len ako na Erdoganov osobný záujem ani záležitosť súvisiacu s jeho politickou budúcnosťou, lebo “on sa už aj tak zapísal do učebníc dejepisu”. Hlavnou motiváciou je čo najviac zefektívniť systém v Turecku.

Hovorca naznačil, že v zahraničnej politike Turecka dôjde po nedeľňajších parlamentných voľbách len k malým zmenám. Uviedol, že Turecko bez ohľadu na to, či získa, alebo nezíska pomoc od EÚ, svoju politiku otvorených dverí voči utečencom zo Sýrie nezmení.
Turecko, ktoré sa uchádza o členstvo v eurobloku, je pod tlakom EÚ, aby sa na svojom území snažilo zadržať čo najviac migrantov a pomohlo tak v Európe zvládnuť najväčší migračný prúd od druhej svetovej vojny. Výmenou za to EÚ ponúkla Turecku finančnú pomoc na vybudovanie a zlepšenie zázemia pre utečencov, ako aj zrýchlenie rokovaní o vstupe Turecka do únie.

Kalin avizoval, že Turecko bude “s odhodlaním” pokračovať v boji proti militantom Strany kurdských pracujúcich (PKK) a proti Islamskému štátu (IS). Dodal, že oba problémy – boj s terorizmom i migračná kríza – budú témami najbližšieho rokovania lídrov skupiny G20, ktoré sa bude konať v novembri v Turecku.

- Reklama -