Je to horšie, ako si mysleli pesimisti. Šéf agentúry Frontex priznal, koľkým imigrantom v skutočnosti čelíme

0
Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

V rozhovore pre dnešné vydanie nemeckých novín Bild to povedal Fabrice Leggero, riaditeľ agentúry Frontex zodpovednej za ochranu vonkajších hraníc EÚ.
Leggero varoval, že príliv prisťahovalcov pravdepodobne ešte nedosiahol svoj vrchol. Zároveň vyzval európske štáty, aby neúspešných žiadateľov o azyl zadržali, nech môžu byť “rýchlo” poslaní späť do svojich domovských krajín.

“Štáty EÚ sa musia pripraviť na to, že v nadchádzajúcich mesiacoch nás čaká ešte veľmi zložitá situácia,” konštatoval Leggero. Agentúra Frontex v októbri uviedla, že v prvých deviatich mesiacoch tohto roka vstúpilo nelegálne do EÚ 710.000 migrantov, avšak upozornila, že mnoho ich bolo zarátaných dvakrát. Tieto osoby boli napríklad započítané prvýkrát pri príchode do Grécka a potom druhýkrát, keď sa na územie EÚ dostali cez Maďarsko alebo Chorvátsko.

Podľa najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more vydalo tento rok viac než 744.000 ľudí, vyše 3000 však za ňu zaplatilo životom. Väčšina z nich dorazila do Grécka. Za celý vlaňajší rok prišlo do Európy cez more približne 219.000 migrantov.

 

- Reklama -