Takto zbierajú peniaze pre džihádistov v Kuvajte. Islamisti prvýkrát pred súdom

0
Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh (Autor: SITA)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie kuvajtského súdu s tým, že v tomto konzervatívnom štáte Perzského zálivu ide o prvý verdikt svojho druhu. Všetkých zadržaných obvinili z vytvorenia ilegálnej bunky a financovania teroristickej organizácie. Obžalovaní sa priznali k tomu, že IS previedli 400.000 dolárov (približne 363.000 eur), uviedol nemenovaný kuvajtský predstaviteľ. Dvoch ďalších podozrivých, ktorých zatkli koncom mája, oslobodili.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny kritizovali Kuvajt za podľa nich tolerantný prístup k financovaniu militantov. V Kuvajte sa podľa agentúry Reuters konali verejné podujatia zamerané na získanie financií na podporu džihádistických aktivít v Sýrii a Iraku. Obžalovaní sa tiež priznali k tomu, že ľudia, ktorí zhromažďovali zbierku od kuvajtských kmeňov v roku 2012, nemali informácie o tom, kam tieto peniaze reálne smerujú. Zbierané boli pod zámienkou humanitárnych dodávok pre utečencov.

Peniaze išli cez Spojené arabské emiráty, Jordánsko alebo Turecko. Islamistom boli doručené prostredníctvom sprostredkovateľov v sýrskych mestách Aleppo a Dajr az-Zaur. Islamský štát si zabezpečuje finančné prostriedky zdaňovaním ľudí, obchodov a podnikov na územiach, ktoré ovláda. Peniaze však získava aj od bohatých donorov, najmä zo štátov Perzského zálivu.

- Reklama -