Taliban sa skrýva za Islamský štát. Očakáva tak vyššiu finančnú podporu. Tvrdí Wilson Shoffner z NATO

0
Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

Resolute Support (Rozhodná podpora) je nebojová misia NATO v Afganistane. Po ukončení misie Medzinárodných bezpečnostných podporných síl ISAF (k 31. 12. 2014) ju zriadila schválením rezolúcie Bezpečnostná rada OSN. Zodpovednosť za bezpečnosť v Afganistane tak prešla na Afganské národné obranné a bezpečnostné sily.

Misia pôsobí v krajine už od začiatku roka, avšak objavujú sa pochybnosti, či bolo správne stiahnuť z krajiny ISAF, najmä potom, keď afganské úrady informovali, že vodca ISIS Shahidullah Shahid bol pri nálete vo východnom Afganistane zabitý.

Wilson Shoffner, zástupca šéfa komunikácie misie Resolute Support (RS), hovorí v rozhovore pre Defence Matters o nebezpečenstve ISIS, vysvetľuje aktuálnu misiu NATO a približuje ďalšie pôsobenie NATO v Afganistane.

„ISIS v Afganistane neznepokojuje len prezidenta Ašrafa Ghaního, ale aj nás,“ hovorí Shoffner. Pokračuje, že ISIS má síce finančné zdroje na prežitie, avšak nie také množstvo, aby si mohli dovoliť koordinovať operácie po celej krajine. Na získanie väčšieho objemu peňazí využíva ISIS značku Talibanu. Tvrdí zástupca šéfa komunikácie misie Resolute Support.

NATO však varuje pred hrozbou potenciálneho šírenia teroristickej siete ISIS v celej krajine. „Považujeme ISIS za celosvetovú hrozbu a povedal by som, že afganská vláda sa ISIS obáva, rovnako ako Talibanu,“ povedal.

Misia NATO Resolute Support má približne 12 500 príslušníkov, z ktorých väčšinu tvoria Američania. Koaličné sily  nevedú v Afganistane vojenské operácie, ale v prípade útoku sa budú aktívne brániť.  Zo Slovenska sa do misie zapojilo približne 70 vojakov. Ide najmä o špeciálne sily, zdravotníkov a IT špecialistov.

- Reklama -