Tienistá stránka utečeneckej krízy. Rozmohli sa kšefty s deťmi?

0
Deti žijúce v chudobe na Filipínach (Autor: SITA)

Sobáš malých dievčatiek so staršími mužmi. Aj to je sýrska realita. Následky takéhoto rozhodnutia rodičov však môžu byť veľmi kruté. Témou sa zaoberá server Aktualne.sk.

Detské nevesty sa stretávajú s domácim násilím, zanedbávajú vzdelanie a čelia obrovskému tlaku mať čo najskôr deti – hoci samy sú ešte deťmi. Najdôležitejšie pre ne je, že sa dostali z chudoby. Ale za akú cenu?

Pred vojnou sa v Sýrii vydávalo pred dosiahnutím 18 rokov asi 13 percent dievčat. Dnes sa tento počet zdvojnásobil, a to najmä v utečeneckých táboroch v Jordánsku a Libanone.

Ďalšou zo smutných štatistík je, že približne 720 miliónov žien po celom svete vstúpilo do manželstva v detskom veku, čo predstavuje približne každú tretiu vydatú ženu. Niektoré nevesty mali len osem či deväť rokov.

Proti detským zväzkom bojuje združenie Girls Not Brides, v ktorej spolupracuje takmer 500 občianskych organizácií zo 70 krajín sveta. Ich cieľom je vyvolať o tejto problematike verejnú diskusiu a navrhovať možné riešenia, ako s nárastom detských sobášov skoncovať.

Nie všetky detské manželstvá sú však následkom humanitárnych kríz alebo katastrof. V niektorých krajinách je to otázka tradícií. Svoju úlohu zohráva aj ochrana rodiny, jej česť a ekonomická núdza. Súčet týchto veličín potom vytrhne dievčatká z detstva a donúti ich predčasne dospieť.

Dievčatá sú v takýchto partnerstvách považované za menejcenné. Sú len tovar, ktorý sa dá kúpiť. Slovenské úrady sa vraj s problémom detských manželstiev nestretávajú. „Táto otázka je v slovenskej legislatívne dobre ošetrená,“ povedal pre Aktualne.sk hovorca Kancelárie verejného ochrancu práv Ján Glovičko.

- Reklama -