Ďalšia zvrátená poprava. Islamský štát má pri vymýšľaní krutostí bujnú fantáziu

0
Islamský štát vyhodil do vzduchu aj dvetisícročný rímsky chrám v Palmýre (Autor: SITA)

Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ako aj jeden z miestnych aktivistov, ktorý sa predstavil ako Násir Sáir.
Totožnosť zavraždených nie je známa. Podľa aktivistu došlo k vražde v pondelok na archeologickej lokalite v Palmýre, ktorá sa rozprestiera niekoľko kilometrov od mesta Tadmur. Islamský štát sa Palmýry zmocnil v máji, keď odtiaľ vyhnal jednotky sýrskej armády. Celú archeologickú lokalitu s pozostatkami antických stavieb – chrámov, víťazného oblúka, kolonády so stovkami stĺpov a divadla – potom islamisti zamínovali.

Neskôr zničili dva chrámy – boha Bela a boha Baalšamína – a víťazný oblúk. Zavraždili aj 81-ročného sýrskeho archeológa a dlhoročného kustóda tamojších zbierok, ktorý islamistom z Dáišu (ako sa Islamský štát inak tiež nazýva) odmietol prezradiť, kde sa skrýva údajný zlatý poklad. Toto vyčíňanie islamistov vyvolalo vo svete veľké pobúrenie a následne aj preradenie Palmýry na zoznam ohrozených pamiatok UNESCO.

Starobylá Palmýra sa rozprestierala v oáze obklopenej púšťou a bola jedným z najdôležitejších kultúrnych centier antického sveta. Architektúra mesta ťažila zo skutočnosti, že leží na križovatke viacerých kultúr, takže sa v nej snúbili grécko-rímske stavebné techniky s miestnymi tradíciami a perzskými vplyvmi. Objavenie ruín Palmýry v 18. storočí malo veľký vplyv na klasicistickú architektúru Európy.

- Reklama -