V Európe sú už desiatky bojovníkov Islamského štátu, Nemci sú zúfalí, tvrdí odborník

0
Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

Hovorca Ministerstva vnútra Rakúskej republiky Alexander Marakovits sa vyjadril, že všeobecné podozrenie voči utečencom smerujúcim do Európy nejestvuje a je iba veľmi malá šanca, aby sa do krajiny skutočne dostali teroristi.


“Prirodzene vieme, že sa môžu nájsť takí, ktorí chcú využiť situáciu vydávajúc sa za utečencov, avšak takéto podozrenie sa potvrdí iba veľmi zriedkavo,” vyhlásil hovorca a podčiarkol, že väčšina utečencov sa obáva práve džihádistov z tzv. Islamského štátu (IS). Ide o reakciu na Polliho vyjadrenie, podľa ktorého predstavuje úplne nekontrolované prisťahovalectvo veľké nebezpečenstvo. Odborník konkrétne upozornil, že ľudia z IS sú schopní zneužiť súčasnú situáciu na starom kontinente, a na to nebudú potrebovať ani zbrane. Podľa jeho názoru sa už do Európy dostali desiatky bojovníkov IS a nemecký úrad pre ochranu ústavy je v tejto súvislosti zúfalý z aktuálnej situácie.


Podobne ako vo štvrtok očakávali aj dnes v rakúskej spolkovej krajine Burgenland asi 7500 migrantov.
Jeden z rakúsko-maďarských hraničných úsekov si dnes pozrel aj rakúsky minister obrany Gerald Klug. Od polovice septembra pomáha pri ochrane hraníc i starostlivosti o utečencov takmer 1500 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl.
V Salzburgu sa podobne ako v uplynulých dňoch aj dnes popoludní objavili problémy s priveľkým náporom migrantov z východných a južných oblastí Rakúska, na čo kompetentní reagovali prosbou o spomalenie ich prepravy do mesta. Parkovisko pri tamojšej železničnej stanici slúžiace dočasne utečencom napriek vypraveniu viacerých autobusov a vlakov do Nemecka opäť raz praskalo vo švíkoch.


 

- Reklama -