Ďalšia špina sa valí. Beblavý pokračuje v odhaľovaní praktík v zdravotnej poisťovni

0
Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Riaditeľ krajskej pobočky VšZP v Košiciach Alexander Šimkovič mal pred tromi rokmi odkúpiť mobilný telefón značky Nokia za neuveriteľné jedno euro. V tomto prípade neváhal dokonca podpísať zmluvu sám so sebou, upozorňuje Beblavý.

V súlade so zákonom

Podľa Beblavého aj takéto drobné veci ukazujú „filozofiu spravovania verejných prostriedkov.“ Marcel Forai sa stal šéfom VšZP v roku 2012 a Šimkovič sa stal v rovnakom roku jeho nástupcom v Košiciach. Podpredseda siete tvrdí, že hneď promptne podpísal zmluvu sám so sebou a od poisťovne kúpil spomínaný mobilný telefón ze symbolické jedno euro. Dôvod? Mala mu skončiť dvojročná doba viazanosti. „Tomu sa hovorí napĺňanie princípu efektívnosti. Pri menších obchodoch možno tetu zo zmluvného reťazca vypustiť a podpísať rovno samozmluvu,“ neodpustil si poznámku na sociálnej sieti poslanec. Ako sa uvádza v zmluve, cena bolo dohodnutá v súlade so zákonom o cenách.

Pod ťarchou dôkazov

Miroslav Beblavý, ktorého motto znie, že stráži peniaze občanov, si zobral na mušku Foraia, už exšéfa VšZP, v súvislosti s uzatvorením desiatok zmlúv s firmami, v ktorých nejakým spôsobom figurovala jeho teta, 77-ročná Anna Sučková. Zmluvy, resp. aj ich dodatky, mali byť uzatvárané aj po roku 2009, teda v čase, keď mala Sučková nad 70 rokov. Celé to začalo tým, že Beblavý podal na Foraia podnet. Podľa neho mal totiž preukázateľne zvýhodniť firmy jeho tety. Dokonca vyslovil domnienku, či v prípade „tety Anky“ nejde len o nastrčenú osobu. Marcel Forai sa bránil, že išlo len o dodatky, navyše v čase, keď on ešte generálnym riaditeľom nebol. Aj to napokon Beblavý vyvrátil. Upozornil totiž aj zmluvu z roku 2012, teda v čase, keď už Forai VšZP šéfoval. Tržby všetkých siedmich firiem, v ktorým mala figurovať Sučková, dosiahli podľa údajov Finstatu neuveriteľné čísla. Stúpli totiž o vyše 400 percent. Hoci sa Forai obhajoval a tvrdil, že on má svedomie čisté, napokon sa svojej funkcie vzdal. „Pod ťarchou dôkazov Marcel Forai odstúpil z funkcie riaditeľa VšZP. Na druhej strane je nutné povedať, že dôvodom tohto odstúpenia môže byť aj snaha o vyhnutie sa vyšetrovaniu vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií, a preto budem naďalej tento prípad sledovať, aby v prípade nutnosti boli vyvodené aj trestnoprávne účinky,“  ubezpečil podpredseda Siete, ktorý sa angažuje za hmotnú zodpovednosť.

Začal už v Košiciach?

Forai svojho času pôsobil ako riaditeľ košickej VšZP. Beblavý upozornil aj na to, že v prípade dodatkov išlo aj o dodatky k zmluvám uzatvoreným v košickej pobočke poisťovne. Podľa neho je teda možné, že bol zodpovedný aj za pôvodné zmluvy. Podpredseda Siete vytiahnutím „samozmluvy“ Foraiovho nástupcu dokazuje, že sa tejto kauze mieni venovať aj naďalej a „vyobracať“ ju zo všetkých strán.
 

- Reklama -