Sily slovenského konzervatizmu zavelili vpred. Bratislavu ovládol Pochod za život

0
Národný pochod za život (Autor: Peter Števkov)

Akcia začala na Námestí Slovenského národného povstania o 14:30, účastníci však prichádzali už hodiny pred tým. Napriek tomu ešte o pol druhej bolo na mieste iba niekoľko tisíc ľudí a všetko nasvedčovalo tomu, že sa naplnia najhoršie očakávania. Poslednú hodinu pred začiatkom pochodu sa však dav rozrástol o desiatky tisíc ľudí. Podľa oficiálneho vyhlásenia organizátorov prišlo približne 70-tisíc účastníkov. „Našim cieľom je vyjadriť požiadavky, aby zákon a spoločnosť chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť ako aj rodičovské práva na výchovu detí a podporovali a vyzdvihovali rodinu založenú manželstvom muža a ženy,“ povedali pre ParlamentnéListy.sk.

Námestiu dominovala tribúna, kde hrala hudba a rečnili predstavitelia cirkví ako aj domácich a zahraničných prolife organizácií. K zahraničným účastníkom patril aj Patrick Fagan, člen americkej konzervatívnej organizácie Family Research Council. „Slovensko má špeciálnu rolu v Európe, máte najväčšie prolife pochody na počet obyvateľov na svete,“ konštatoval.

Rodiny, kňazi, politici

Medzi účastníkmi pochodu boli ľudia všetkých vekových kategórií. Dav však pôsobil pomerne mladým dojmom. Viditeľné bolo aj veľké zastúpenie kňazov, mníchov, rádových sestier a ďalších členov kléru. Ľudia držali transparenty s nápismi „Som za život,“ „Radosť zo života,“ „Dieťa je dar,“ „Život je krásny od počiatku“ a „Dieťa má mať ocka aj mamu.“ Medzi zúčastnenými bolo aj viacero politkov ako napríklad bývalí kádeháci Radoslav Procházka (Sieť) a Daniel Lipšic (Nova), predseda SNS Andrej Danko či europoslankyňa za KDH Anna Záborská, ktorá sa vyjadrila, že cieľom pochodu a prolife hnutia vôbec nie je „iba zmena legislatívy v oblasti obmedzenia potratov, ale aj zlepšenie finančnej podpory pre mladé rodiny.“

Extrémisti na scéne

Objavili sa však aj vlajky extrémistickej organizácie Slovenské hnutie obrody. Niekoľko metrov od podujatia na Obchodnej ulici vyzývali členovia ultranacionalistickej Ľudovej strany-Naše Slovensko okoloidúcich, aby podpísali petíciu proti imigrantom. Po našej otázke, ako vníma prítomnosť extrémistov hlavný koordinátor pochodu Marek Michalčík konštatoval, že „Slovensko je demokratická krajina, pričom organizátori nemôžu nikomu zabrániť v účasti… Sme samozrejme radi za každého, kto príde podporiť pochod za život, ale netešíme sa, z toho keď to niekto zneužíva na vlastnú propagáciu.“ Michalčík pritom odmieta, že by mal pochod akýkoľvek protiutečenecký podtext. „Práve naopak, reflektovali sme túto tému, mnohé organizácie, ktoré nám pomáhajú, majú vlastné projekty na pomoc utečencom, my sme tu mali programy, ktoré sa tejto téme venovali,“ povedal.

Je to treba?

Na otázky PL, či by nebolo lepšie peniaze minuté na Pochod za život poskytnúť napríklad slobodným, tehotným ženám a či je vôbec pochod v situácii, kedy počet potratov klesol z viac ako 50-tisíc pred 20 rokmi na terajších 7500, potrebný, hlavný koordinátor pochodu reagoval slovami, že cieľom pochodu je práve „informovať ľudí o potrebe pomôcť týmto ženám… a že číslo 7500 vôbec nie je nízke.“

Poľský vzor

Podobne sa vyjadrila aj prítomná europoslankyňa Záborská, ktorá poukázala na katolícke 39-miliónové Poľsko, kde ročne dochádza k iba niekoľkým stovkám umelých interrupcií. Dôvodom je skutočnosť, že v Poľsku sú potraty povolené iba pri znásilnení, v prípade ohrozenia života matky alebo keď je plod vážne poškodený. „Poľský zákon by mal byť vzorom aj pre Slovensko,“ konštatovala europoslankyňa. Na otázku PL, že či by takéto obmedzenie neviedlo k nelegálnym interupciám Záborska odpovedá kladne. „V Poľsku určite tiež k tomu dochádza, ale určite ten počet nie je 160-tisíc, tak ako to bolo pred tým, keď bol nový poľský zákon prijatý.

Medzi pochodujúcimi bol aj poslanec KDH Alojz Hlina. Ten sa vyjadril, že súčasný zákon, ktorý povoľuje potrat aj bez udania dôvodu, považuje za príliš liberálny.

Dav sa pohol smerom ku Kamennému námestiu krátko pred treťou hodinou. Jeho trasa viedla cez ulice Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, Staromestskú, Suché Mýto, Hurbanovo námestie a späť na Námestie SNP. Na uliciach účastníkov čakali predpripravení organizátori, ktorí hrali hudbu a spievali piesne. Oficiálny program pochodu skončil asi o 17:00. Organizátori boli s priebehom akcie a s účasťou spokojní.

- Reklama -