Maďarsko vyslalo 3800 vojakov na dostavbu plota, Orbán hovorí o vzbure migrantov

0
Maďarský vojak pri hranici so Srbskom (Autor: SITA)

“Vzhľadom na to, že čelíme vzbure nelegálnych migrantov, plní polícia svoju úlohu pozoruhodným spôsobom bez použitia sily,” povedal Orbán novinárom po stretnutí so šéfom frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) Manfredom Weberom. Predseda maďarskej vlády avizoval, že na budúci týždeň polícia sprísni postup voči migrantom a všetci, ktorí nelegálne prekročia hranice, budú zatknutí. Od 15. septembra vstúpi v Maďarsku do platnosti balík zákonov zameraných na obmedzenie prílevu utečencov. 

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó dnes vyhlásil, že do Maďarska by do konca tohto roku mohlo prísť 400 000-500 000 migrantov. Budapešť dosiaľ zaregistrovala 170 000 migrantov, z veľkej časti utečencov z oblastí konfliktov na Blízkom východe. Maďarský minister obrany István Simicskó dnes oznámil, že na hranice so Srbskom bolo vyslaných 3800 vojakov s cieľom urýchliť výstavbu štyri metre vysokého pohraničného plota. Ten má zaistiť niektoré úseky 175-kilometrových maďarsko-srbských hraníc, zvyšok zabezpečia kotúče ostnatého drôtu. 

Podľa Simicskóa samotný plot nestačí a ochranu hraníc posilní aj armáda. Maďarský parlament by mal 21. septembra rozhodnúť o tom, či umožní, aby na hraniciach hliadkovali spoločne s políciou aj vojaci, uviedla agentúra DPA.

 

- Reklama -