Chceli sme zachytiť kilometrové kolóny na hraniciach. Pozrite sa, ako sme dopadli

0
Osobné autá tiež niekto nezastavoval. (Autor: Radka Turoňová)

So zatváraním hraníc to nateraz, zdá sa, nie je až také horúce. Osobne sme sa boli presvedčiť o tom, že prejdete úplne bez problémov. A netýka sa to len osobných áut, ale aj kamiónov a dodávok. Včerajšie správy sa tak dnes zdajú už ako neaktuálne.

Unimobunky a hladký priechod

Prvý hraničný priechod, na ktorý sme sa boli pozrieť, bol Petržalka  Berg, teda medzi Slovenskom a Rakúskom. Ten je v poslednom období zaujímavý aj tým, že sa na ňom Rakúšania budujú dočasný tábor pre utečencov. Ten bude pozostávať z niekoľkých unimobuniek a pojať by mal asi 60 migrantov. Zatiaľ je tam však ešte prázdno. Žiadny utečenec, ale ani žiadna kontrola na hranici. V súvislosti s táborom v Bergu je ešte zaujímavá jedna vec, a to tá, že slovenskú stranu, ministerstvo ani primátora Bratislavy o jeho stavaní nikto neinformoval, čo minister vnútra Robert Kaliňák nepovažoval celkom za fér.

Nebudú nepretržité, ani nie sú

Boli sme zvedaví, ako to vyzerá na ďalšom priechode, spájajúcom Rakúsko so Slovenskom, Jarovce – Kittsee. Ani tu sa však s kontrolou nikto neunúval. Dodávky a kamióny si to dávali cez hranicu bez jediného zastavenia alebo kontroly. Pritom ešte včera Denník N informoval, že ráno policajti kontrolovali všetky autá, a to práve preto, že podľa Roberta Kaliňáka jedného prevádzača chytili aj na osobnom aute. Zároveň však minister uviedol, že kontroly nebudú nepretržité, o čom sme sa napokon aj dnes mohli presvedčiť.

Minule dve dodávky, dnes nič

Povedali sme si teda, že keď Rakúsko – Slovensko nič, možno budú sľubované kontroly aspoň na maďarsko-slovenskej hranici. Aj tu sme však obišli s dlhým nosom. Priechodom Čunovo sme takisto prešli bez problému a nevideli nič, čo by naznačovalo akúkoľvek kontrolu. Pritom len nedávno prebehla médiami informácia, že policajti na hranici v Čunove zadržali až dve dodávky s utečencami. Dnes by tade mohli prejsť hladko.

Čo môžeme čakať?

Tri priechody a ani jedna kontrola. Taká je bilancia dnešného dňa, čo svedčí o tom, že náhodné kontroly budú zrejme naozaj len náhodné, no paniku z toho robiť podľa všetkého netreba. Je známe, že veľa Slovákov žije v neďalekých zahraničných obciach. Populárne sú najmä Rajka v Maďarsku alebo rakúske Kitssee. Každodenné kontroly by im teda zrejme skomplikovali bežný život. Uvidíme, či to napokon bude nevyhnutné alebo bude situácia rovnaká ako dnes, prípadne sa stretneme len s občasnými kontrolami.
 

- Reklama -