Toto je výsmech, pán minister! Odkazujú lekári Čislákovi. Ten im chce naordinovať protikorupčné školenia

0
Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)

Po skončení rokovania vlády pred novinárov predstúpil aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý obhajoval prerušenie rokovania v tomto bode. Podľa neho rokovania iba presunul, aby sa o protikorupčných školeniach ešte mohlo diskutovať s odborníkmi.Povinné školenia sú ale podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského výsmechom občanov a  podľa neho tento „tragikomický” návrh postihne lekárov a sestry, pričom v minulých kauzách hlavnú rolu zohrávali najmä riaditelia nemocníc a zamestnanci samotného ministerstva zdravotníctva. Ako príklad uviedol škandalóznu kauzu piešťanskej nemocnice z jesene minulého roka.

Práve kúpu predraženého CT-čka mali na svojich pleciach nominanti ministerstva v dozornej rade špitálu a na kauzu upozornili zamestnanci nemocnice, lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová, ktorí školením ani nemuseli prejsť. „Zvyšku správnej rady piešťanskej nemocnice by sa zákon nedotkol. Rovnako podľa tohto návrhu ministerstva zdravotníctva bude „protikorupčne preškolená“ doktorka Pechočiaková z Nitry, ale riaditeľ nitrianskej nemocnice, Jozef Valocký, ktorý tvrdil verejne, že karta pacienta bielená nebola, preškolený nebude,” upozornil Visolajský na fakt, že novela sa nedotkne ani riaditeľov nemocníc a ani zamestnancov ministerstva zdravotníctva, ktorí nie sú zdravotníci. Odborári preto požadujú od ministra, aby novelu stiahol.

Môže za to Fico a Mečiar

Na zmenu zákona reagovali aj opoziční liberáli zo strany Sloboda a Solidarita (SaS). Podpredseda Ľubomír Galko sa vyslovil, že táto situácia je typickou ukážkou riadenia štátu, ktorý ovládajú skorumpovaní politici a byrokracia. „Strana Sloboda a Solidarita odporúča ministerstvu, aby zahrnulo do osnov aj mimoriadne poučný film „Jáchyme, hoď ho do stroje!”, v ktorom si zdravotníci vypočujú progresívne sentencie typu „Neber úplatky, lebo sa z toho zblázniš!” nadniesol Galko a dodal, že slovenské verejné zdravotníctvo je semenišťom korupcie preto, lebo sú v ňom zdeformované ekonomické vzťahy, spolitizovaná personálna politik, a to všetko ako dôsledok populistickej politiky vlád Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.

V návrhu novely zákona sa ako zabezpečovateľ kurzov uvádza Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave.

- Reklama -