Český prezident vyzýva na obranu hraníc EÚ, vicepremiér Babiš pritvrdil ešte viac

0
Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)

Prezident Zeman na včerajšom stretnutí s českými  veľvyslancami vyhlásil, že európska agentúra FRONTEX, ktorá zodpovedá za ochranu vonkajších hraníc EÚ, svoju úlohu jednoducho nezvláda. Český prezident vidí problém najmä v tom, že nie je dostatočne vyzbrojená. Jedným dychom dodal, že v tejto chvíli vidí ako najužitočnejšie riešenie vytvorenie spoločnej európskej armády. Hovorca prezidenta Zemana Jiří Ovčáček dnes pre ParlamentneListy.sk povedal, že „súčasná situácia naznačuje, nakoľko je projekt vybudovania európskej armády potrebný“. Súčasne dodal, že „cesta k jeho realizácii však bude ešte dlhá“.

Armáda na hranice

Pokračuje, že „v každom prípade, vzhľadom na narastajúcu krízu vyvolávanú nelegálnou migráciou, je nutné, aby teraz reagovala Česká republika“.
Základným nedostatkom Európskej únie je podľa slov prezidenta chýbajúca vôľa spoločne obrániť hranice. „Pán prezident plne podporuje nasadenie príslušníkov Armády ČR aj aktívnych záloh pri strážení štátnej hranice. Naďalej a nemenne tiež trvá na odmietaní povinných kvót na prijímanie utečencov,“ vyjadril sa Ovčáček. Pripomeňme, že Česko už dlhšiu dobu zvažuje použitie svojej armády na ochranu vlastných hraníc. Hraničná polícia ale do dnešného dňa nepožiadala ministerstvo obrany o zaslanie vojakov.

Uzatvorme hranice

V podobnom duchu ako prezident sa včera vyjadril aj český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš. Jeho pohár trpezlivosti v otázke húfneho prílivu utečencov do Európy už zrejme pretiekol a vyhlásil, že najlepším riešením by bolo uzatvorenie vonkajších hraníc EÚ alebo aspoň Schengenského priestoru. Dodal, že na pomoc okrajovým krajinám Schengenu by mohla prísť Severoatlantická aliancia. Prezident Zeman vyhlásenia Babiša kvituje. „Je, samozrejme, dobré, že si aj ďalší český vrcholový politik uvedomuje vážnosť utečeneckej krízy a nebagatelizuje ju,“ myslí si Zeman.

Našimi hradbami sú naši muži

Prezident však aj napriek zložitej situácii, ktorej dnes čelí Maďarsko v súvislosti s narastajúcim počtom utečencov a migrantov na hraniciach so Srbskom, povedal: „Po skúsenosti s berlínskym múrom mám určitú averziu voči plotom a múrom. Je veľmi pravdepodobné, že utečeneckú vlnu plot na hranici so Srbskom nezastaví.“ Prezidentov hovorca vyslovil výrok Zemana, ktorý súčasnú utečeneckú krízu veľmi výstižne vyjadruje: „Spomínam si na starých Kréťanov, ktorí, keď sa ich niekto opýtal, prečo nemajú hradby, odpovedali: ,Našimi hradbami sú naši muži.‘“


 

- Reklama -