Prepustenie Miroslava Štvrteckého nebolo porušenie predpisov, ale iba administratívne zlyhanie, tvrdí to predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová

0
Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

O obnove súdneho konania rozhodol senát Najvyšieho súdu 15. júla a v ten istý deň vydal aj rozhodnutie. O deň neskôr bolo toto rozhodnutie porovnané a vypravené kanceláriou Najvyššieho súdu (NS). Podľa predsedníčky NS Daniely Švecovej Najvyšší súd dodržal všetky svoje povinnosti a vytvoril všetky podmienky na to, aby mohol ŠTS rozhodnúť o Štvrteckého väzbe. Špecializovaný trestný súd však o väzbe rozhodol až 23. júla 2015. Proti takémuto omeškaniu odsúdený podal sťažnosť, ktorej senát Najvyššieho súdu podľa zákona vyhovel a prepustil Štvrteckého na slobodu.

Najvyšší súd sa bráni

Predsedníčka Najvyšieho súdu Daniela Švecová tvrdí, že jej kancelária upozornila ŠTS na potrebu okamžitého prevzatia spisu aj telefonicky. O tejto skutočnosti NS osobne informoval aj zamestnanca Špecializovaného trestného súdu, ktorý bol v ten deň v Bratislave pre dva iné spisy. Ani to však nepomohlo. Šofér sa pre spomínaný spis Miroslava Štvrteckého vrátil až 21. júla. Pochybenie preto podľa Švecovej nevzniklo kvôli senátu Najvyššieho súdu a preto ani nezačne disciplinárne konanie proti predsedovi dotknutého senátu.

Štvrteckému pomohla administratívna chyba

Podľa Daniely Švecovej došlo pri prepustení Miroslava Štvrteckého k administratívnemu pochybeniu. Predsedníčka Najvyššieho súdu uviedla, že už prijala potrebné opatrenia, ktoré by mali zabrániť tomu, aby sa podobné prípady v budúcnosti neopakovali. Švecová s okamžitou účinnosťou nariadila trestnej kancelárii súdu, aby spisy určené pre Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici alebo v Pezinku budú odoslané hneď, ako spisy prídu do trestnej kancelárie. V prípade ak by pre tieto spisy zodpovedný pracovník neprišiel a neprevzal ich, vzniká povinnosť túto skutočnosť ohlásiť predsedovi trestnoprávneho kolégia alebo príslušnému predsedovi senátu, ktorý zabezpečí okamžité odoslanie týchto spisov na príslušný špecializovaný trestný súd, priblížila prijaté opatrenie predsedníčka Najvyššieho súdu.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -