Na Slovensku chýbajú praktickí lekári aj špecialisti. Kam odchádzajú kardiológovia, ortopédi či imunológovia, ktorých je stále menej?

0
Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)

Lekárov, ktorí odišli zo Slovenska, aby v zahraničí našli vhodnejšie podmienky pre život aj prácu, nie je málo. Daňou je však často odlúčenie od rodiny. Denník Plus JEDEN DEŇ vyspovedal dvojicu lekárov, ktorí sa rozhodli odísť zo Slovenska. Chirurg Roman Kyčina pôsobí momentálne v Nemecku a anestéziológ Juraj Bucha namiesto Slovákov lieči Nórov. „Za naším rozhodnutím odísť bola skôr túžba po uplatnení, sebarealizácii, nových pracovných a jazykových skúsenostiach,“ zhodli sa Roman Kyčina a Juraj Bucha.

Bez morálneho aj platového ohodnotenia

Aj keď obaja lekári uviedli ako dôvod odchodu do zahraničia sebarealizáciu, svoju úlohu hrali samozrejme aj peniaze. Doktor Bucha pracoval na Slovensku 9 rokov v nemocniciach v Ružomberku a Martine. Práce lekára je podľa neho zaujímavá, ale chýba jej zodpovedajúce platové ohodnotenie. „Odišiel som do Nemecka. Dôvodom bolo nielen slabé ohodnotenie lekára, ale aj veľké množstvo služieb, aby sa z platu dala uživiť rodina. No takisto ma lákala možnosť naučiť sa dôkladnejšie cudzí jazyk a spoznať fungovanie zdravotníctva v inej krajine,“ tvrdí Bucha, ktorý si v cudzine fungovanie zdravotníctva pochvaľuje.

Lekári majú síce najvyššie platy spomedzi zdravotníckych pracovníkov, ale podľa prezidenta  Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára ani to nestačí. Platy na úrovni 2 000 eur hrubého nie sú podľa neho dostatočné. „Fakt je taký, že v zahraničí lekári zarobia viac ako na Slovensku. Musím však zároveň podotknúť, že odchádzajú aj za lepšími pracovnými skúsenosťami,“ zdôraznil Kollár. Únik mozgov do zahraničia predstavuje veľký problém pre zdravotníctvo, v ktorom ubúda skúsených špecialistov a zanedbateľná nie je ani suma, ktorú štát vynaloží na jedného lekára ešte počas vysokej školy. Kým sa zo študenta medicíny stane lekár, stojí to štát až 8 500 eur.

Najviac chýbajú špecialisti

Čakacie lehoty na niektoré vyšetrenia začínajú byť neúnosné aj vo veľkých zdravotníckych zariadeniach. Napríklad taká nemocnica v bratislavskom Ružinove objednáva pacientov na endokrinologické vyšetrenie rok dopredu. Niekoľko mesiacov si na Slovensku počkáte aj na vyšetrenie u ortopéda. Ešte horšia je situácia v menších okresných mestách, kde okrem špecialistov chýbajú aj praktickí lekári. Najmenej 21 okresov hlási nedostatok všeobecných lekárov. Najhoršie sú na tom oblasti na severe Slovenska. Zlá je situácia na Gemeri, Považí, ale aj na Záhorí.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -