Prečítajte si, ktoré slovenské univerzity udeľujú Poliakom vysokoškolské tituly ako na bežiacom páse

0
Internetový portál poľského týždenníka Wprost (Autor: Wprost.pl)

Práve Katolícka univerzita v Ružomberku stojí podľa analýzy autorov na čele zoznamu slovenských vysokých škôl, ktoré Poliakom doslova rozdávajú docentúry a profesúry. Konkrétne ide o pedagogickú a teologickú fakultu tejto univerzity. Druhé miesto v nelichotivom zozname vzdelávacích inštitúcií, ktoré ľahko udeľujú tituly, patrí dobre známej Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Jej zakladateľom je Vladimír Krčméry, známy na celom svete pomocou chorým. Napríklad v Kambodži vznikla pod jeho patronátom sieť zariadení s názvom House of Family (Dom rodiny). Tieto sociálne inštitúcie sa starajú o deti s HIV alebo siroty, ktorých rodičia podľahli ochoreniu AIDS.

Poľských docentov či profesorov zo spomínaných slovenských vysokých škôl prezývajú ich kolegovia v Poľsku „Słowacy“. Keď na zozname účastníkov konferencie vidia takzvaných „Slovákov“, nehlásia sa tam a nerecenzujú im ani knihy. O tom, že takýto rýchlo študovaní docenti a profesori deformujú poľský vysokoškolský systém už hovorili poslanci poľského parlamentu aj rezort diplomacie, ktorý sa oficiálnou cestou sťažoval na Katolícku univerzitu v Ružomberku. Mená poľských akademikov, ktorí získali tituly na Katolíckej univerzite v Ružomberku alebo Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, sú verejne známe a poľská vedecká komunita ich považuje za druhotriednych.

Prečo problém nemá riešenie?

Týždenník Wprost uviedol, že systémové riešenie problému sa zatiaľ nenašlo pravdepodobne aj preto, že poľská vláda sa nechce dostať do konfliktu s poľskými duchovnými. Z toho, že sa na dvoch vyššie uvedených slovenských univerzitách dá pomerne ľahko získať titul docent či profesor, totiž profitujú práve poľskí kňazi. Práve oni totiž po získaní titulov vyučujú na poľských katolíckych vysokých školách, na ktorých môžu byť garantmi študijných odborov, aj keď podľa ostatných kolegov sú ich tituly prinajmenšom pochybné.

Uznávanie diplomov po novom

Podľa poľského týždenníka Wprost by sa do konca tohto roka mala zmeniť medzištátna dohoda o uznávaní vysokoškolských diplomov. Prenosné by mali zostať len doktoráty a nižšie vysokoškolské tituly. Docenti a profesori, ktorí získajú vzdelanie na Slovensku, ho potom budú musieť v Poľsku znova obhájiť. Podľa slovenského portálu Postoy.sk, ktorý preklad poľského článku uverejnil, kauza poškodzuje dobré meno slovenských vysokých škôl spojených s cirkvou i dobré meno samotnej katolíckej cirkvi.

Celý článok si môžete prečítať TU

Originál celého textu v poľštine nájdete TU

- Reklama -