Minister zdravotníctva Čislák sa v septembri poriadne zapotí. Šesť zdravotníckych komôr a združení sa spojilo a vyhrážajú sa nátlakovými akciami

0
Zdravotné sestry (Autor: SITA)

Lekári, ktorým platy stúpli, sa však k plánom zdravotných sestier a pôrodných asistentiek nepridajú. To ale neznamená, že zdravotnícky personál nemá podporu iných kolegov. Práve naopak. K sestričkám sa pridali aj zdravotnícki zamestnanci združení v ďalších piatich komorách.

„Ak minister zdravotníctva Viliam Čislák v rozporovom konaní nebude akceptovať zásadné pripomienky stavovských a odborových organizácií, začnú pripravovať celoslovenské nátlakové aktivity,“ píše v spoločnom vyhlásení šesť celoslovenských zdravotníckych organizácii. „O konkrétnych nátlakových aktivitách budeme ešte rokovať,“ uviedla pre denník SME šéfka komory zdravotných sestier Iveta Lazorová. Isté je iba to, že protesty zdravotných sestier majú byť tentokrát celoslovenské. Doteraz sa takéto akcie obmedzovali len na Bratislavu a zúčastnilo sa na nich vždy len niekoľko stoviek z celkového počtu 36-tisíc zdravotných sestier, ktoré sú v odboroch registrované.

Sestričky chcú teraz spoločne s ďalšími zdravotníckymi pracovníkmi dosiahnuť zvýšenie platov. Pripravovaná novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne vládneho SMERu-SD totiž počíta so zvyšovaním platov len v štátnych zdravotníckych zariadeniach. S tým zdravotné sestry samozrejme nesúhlasia a požadujú plošné zvýšenie platov. Novela je stále v pripomienkovom konaní, a tak sa ešte môže všeličo zmeniť.

„Čas a priestor na diskusiu stále je,“ odpovedala na hrozbu šéfka komunikácie ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Podľa šéfky odborovej organizácie zdravotných sestier Ivety Lazarovej má rezort zdravotníctva čas dohodnúť sa s odbormi do 24. augusta. To je dátum, keď majú návrh novely zákona dostať na stôl poslanci Národnej rady. Kľúčové budú rozporové konania  k novele, ktoré sú naplánované ešte tento týždeň.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -