Visel na gume od Mečiarových gatí a bezhlavo plnil jeho politické príkazy, hovorí o Harabinovi sudca Kliment

0
Štefan Harabin (Autor: SITA)

Prípad oslobodenia policajta z tohto týždňa je podľa informácií portálu Etrend.sk v poradí už tretí, za ktorým stojí Štefan Harabin. Predseda trestného senátu Najvyššieho súdu SR tvrdí, že trest jeho senát zrušil, pretože inšpekcia Ministerstva vnútra SR konala v rozpore so zákonom a ňou získané dôkazy sú preto podľa Harabina neplatné. Podobný dôvod uviedol aj pri oslobodení policajta, ktorého Špecializovaný trestný súd odsúdil vlani v novembri za nepriamu korupciu.

Viac o prípadoch oslobodených policajtov si môžete prečítať TU

Tresty pre policajtov sú nejasné a nikto to nerieši

Čo sa týka trestov pre príslušníkov Policajného zboru, nastáva v slovenskej justícii podľa denníka SME chaos, ktorý nikto nerieši. Oslobodzujúce rozsudky pre troch policajtov, ktoré vydal senát Najvyššieho súdu pod Harabinovým vedením, vzbudzujú vlnu kritiky. Štefan Harabin napriek tomu odmieta zvolať zasadnutie trestnoprávneho kolégia, na ktorom by sudcovia Najvyššieho súdu zosúladili rôzne rozhodnutia o údajnej nezákonnosti policajnej inšpekcie ministerstva vnútra.

„Kolégium nemám dôvod zvolať. Štrasburská judikatúra je záväzná pre každého,“ vyhlásil Harabin deň potom, keď jeho senát oslobodil policajta právoplatne odsúdeného na 5 rokov za prijímanie úplatku a zneužitie právomoci. Harabin tvrdí, že postavenie policajnej inšpekcie je nezákonné na základe verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Ministerstvo vnútra, ktorému policajná inšpekcia podlieha, s Harabinovou argumentáciou nesúhlasí a tvrdí, že inšpekcia je v súlade so zákonom.

Policajta môžu oslobodiť aj po preukázaní korupcie

Podľa sudcu Juraja Klimenta, ktorý sa vyjadril pre denník SME, je prax taká, že aj keď Špeciálny trestný súd policajta po preukázaní korupcie odsúdi, môže byť oslobodený, ak sa jeho prípad po odvolaní dostane na stôl trestnému senátu pod vedením Štefana Harabina. V nedávnom prípade oslobodeného policajta sa Harabin odvolával na nezákonnosť policajnej inšpekcie. Dovolací senát Najvyššieho súdu pod vedením Juraja Klimenta však rozhodol opačne ako Harabinov senát.

Podľa dovolacieho senátu, ktorého predsedom je sudca Juraj Kliment, je inšpekcia Policajného zboru v poriadku. Harabin toto rozhodnutie odmietol komentovať a uviedol, že ho zatiaľ ani nečítal. Juraj Kliment vyjadril pre denník SME počudovanie nad tým, že Harabin ešte stále dostáva toľko priestoru v médiách. „Počas svojho funkcionárskeho obdobia, obrazne povedané, visel na gume od Mečiarových gatí a bezhlavo plnil jeho politické príkazy,“ uvádza Kliment. Podľa neho Harabin dokazuje, že nepatrí nielen na Najvyšší súd, ale nemal by nosiť ani talár. „Toto sú jeho typické reakcie v prípadoch, keď je nachytaný na hruškách a tečie mu do topánok,“ uzatvára Kliment.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -