Textilná firma vo Vrbovom dostala dotáciu 5,5 milióna eur. Ľuďom však nevyplatili mzdy. Rieši to už aj Škripek

0
Slovenský europoslanec Branislav Škripek (Autor: TASR)

“V pondelok bol prvý deň na uplatnenie takéhoto postupu v zmysle zákona,” povedala pre TASR vedúca personálneho oddelenia firmy Soňa Bíliková. Uviedla, že v piatok (25.5.) firma podala návrh na vyhlásenie konkurzu. Bíliková predpokladá, že takto do konca mesiaca podajú okamžitú výpoveď bez nároku na odstupné aj ďalší výrobní i administratívni zamestnanci, spolu ich Bodet & Horst zamestnával 370. Viacerí, ako pre TASR potvrdil dnes už bývalý člen zamestnaneckej rady Peter Remiš, dali na zamestnávateľa z dôvodu nevyplatenia mzdy trestné oznámenie. 

Spoločnosť má niekoľkomiliónový dlh na odvodoch, nehnuteľnosti má založené v prospech banky, vo firme je už vypnutý plyn a voda a ohlásili sa aj elektrárne. Preto sa, ako dodala Bíliková, na oddelení snažia pre všetkých čo chcú odísť pripraviť potrebné 'papiere', kým majú ešte prístup k počítačom a podkladom. 

Počas uplynulého víkendu sa o situáciu vo firme zaujímal aj europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO), ktorý sa stretol s primátorkou Vrbového Emou Maggiovou a právnym zástupcom zamestnancov. Na svojom profile na sociálnej sieti následne kritizoval postup nemeckej firmy, ktorá využila dotačnú turistiku. “Bodet & Horst získal dotáciu 5,5 milióna eur z rozpočtu SR na rozvoj podnikania. Doba držania pracovných miest skončila v decembri 2017. V apríli 2018 začal oznamovať odberateľom, že výroba na Slovensku končí a presúva sa do Nemecka a Rumunska,” uviedol Škripek a doplnil, že požiada o vystúpenie v pléne europarlamentu na danú tému.

“Situácia nie je dobrá,” zhodnotila pre TASR primátorka Maggiová. Do istej miery, ako dodala, zamestnancom pomôžu prostriedky z garančného fondu, ktorými sa dajú kompenzovať nevyplatené mzdy. “V niektorých rodinách boli v tejto firme zamestnaní obaja rodičia,” uviedla. Informovala, že aktuálne sa o etablovanie vo Vrbovom usiluje menšia krajčírska firma, ktorá by mohla prijať niekoľko desiatok ľudí z firmy Bodet & Horst. 

Podľa riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch Zuzany Komárkovej sa zatiaľ odídení od Bodet & Horst neprišli zaevidovať. “My túto situáciu intenzívne monitorujeme už dlhšie, komunikovali sme aj so zamestnávateľom a ponúkli aj rýchlu a operatívnu pomoc zamestnancom. Odozva na strane zamestnávateľa bola minimálna,” uviedla Komárková pre TASR s tým, že v prípade Bodet & Horst nejde o hromadné prepúšťanie. Svetlo na konci tunela však pre zamestnancov vidí. “Sme región s najnižšou nezamestnanosťou, ku koncu apríla to bolo 1,96 percenta. Úrad práce je pripravený poskytnúť kompletné poradenstvo a vie zabezpečiť nové pracovné miesta rovnakého charakteru u viacerých zamestnávateľov v regióne,” dodala. 

- Reklama -