Bratislava: Končí bezplatná MHD. Tu sú linky, ktorých sa to týka

0
Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

V Bratislave končí v nedeľu (31. 3.) bezplatná preprava na linkách MHD 75, 201, 202, 212 a X72. Tieto linky jazdili zadarmo pre všetkých cestujúcich od 18. februára. Hlavné mesto chcelo pre začiatok rozsiahlych dopravných obmedzení aj týmto spôsobom verejnosť motivovať, aby na presun po Bratislave preferovala najmä verejnú dopravu.

“Od 1. apríla, od začiatku dennej premávky bude na linkách 75, 201, 202, 212 a X72 ukončená bezplatná preprava cestujúcich,” informuje na sociálnej sieti Dopravný podnik Bratislava.

Magistrát zavedenie bezplatnej prepravy vysvetľoval, že tieto spoje dokážu vďaka bus pruhom garantovať rýchlosť prepravy MHD a zároveň na týchto úsekoch potrebovalo mesto maximálne odľahčiť individuálnu dopravu. “Každý cestujúci, ktorý na tejto trase vystúpi z auta a prejde na MHD, zároveň pomôže k riešeniu ťažkej dopravnej situácie,” uviedla koncom januára samospráva.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v polovici marca informoval, že kolaps dopravy v hlavnom meste počas prvých týždňov rozsiahlych dopravných obmedzení na ulici Mlynské nivy a v okolí križovatky Prievoz zatiaľ nenastal. Pomohli k tomu aj jarné školské prázdniny. Ľudia však podľa neho začali na presun po hlavnom meste viac preferovať MHD a vďaka novým pruhom pre verejnú dopravu na Gagarinovej ulici sa MHD na tomto úseku stala najrýchlejším spôsobom prepravy v dopravnej špičke.

“Smerom von z centra mesta sa na Gagarinovej ulici rýchlosť MHD strojnásobila a počet cestujúcich MHD v tomto úseku vzrástol o 37 percent. V dvoch trolejbusových linkách 201 a 202 jazdiacich po Gagarinovej stúpol počet cestujúcich v dopravnej špičke medzi 16. a 19. h z 2569 na 3524 cestujúcich,” priblížil Vallo.

Jazdná doba medzi zastávkami Hraničná a Cintorín Vrakuňa sa podľa jeho slov skrátila z 31 minút na desať a pol minúty. Smerom do centra mesta v rannej špičke medzi šiestou a deviatou hodinou zostáva rýchlosť MHD približne rovnaká, a to aj napriek nárastu automobilov v tomto úseku. “Počet prepravených pasažierov v MHD v čase rannej špičky vzrástol zo 4971 na 6020 cestujúcich. Bavíme sa o smere do centra mesta v rannej špičke,” spresnil primátor.

V Bratislave sa postupne od 15. februára začali rozsiahle dopravné obmedzenia. Súvisia s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a s výstavbou podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. Viac informácií nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to.

- Reklama -