Vtáčia chrípka v Bratislave? Mestské časti informujú o jej výskyte na webe i v rozhlase

0
Prípad vtáčej chrípky je zaznamenaný už aj na Slovensku (ilustračné foto) (Autor: Facebook, The Poultry Site)

Do ochrannej trojkilometrovej zóny od ohniska nákazy identifikovaného v bratislavskej Dúbravke patria okrem tejto mestskej časti aj celé katastrálne územia Lamača a Devína, tiež časť katastrov Devínskej Novej Vsi i Záhorskej Bystrice.

Jednou z mestských častí, ktoré na informovanie môžu využiť hlásenia miestneho rozhlasu, je Lamač. “Aj v tomto prípade sa potvrdilo, že miestny rozhlas je z hľadiska informovanosti čo najväčšej časti našich obyvateľov najlepším komunikačným nástrojom, ktorý máme k dispozícii,” uviedol starosta Lamača Peter Šramko. “Presviedčajú sa o tom aj tí, ktorí sprvoti investíciu mestskej časti kritizovali a označovali za vyhodenie peňazí. Dnes sa nám už viacerí ozvali, že nebyť nášho rozhlasu a jeho pokrytiu po celom Lamači, o celej záležitosti by nevedeli,” dodal mestský poslanec za Lamač Radoslav Olekšák. Informáciu o výskyte vtáčej chrípky i nariadeniach Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RPVS) v Bratislave zverejnila mestská časť i na svojom webe.

Rozhlas na šírenie informácie využívajú aj v Devínskej Novej Vsi. “Už ráno sme mali aj zasadanie krízového štábu, na určené telefónne číslo sa nám už ozývajú aj obyvatelia, ktorí chovajú hydinu, holuby či iné vtáctvo,” informoval TASR prednosta Devínskej Novej Vsi Ignác Olexík.

Devínskonovoveská samospráva využíva aj službu odberu správ prostredníctvom mailov a sms-iek. Rovnako postupuje aj Devín. “Snažíme sa takýmto spôsobom šíriť informáciu, aby tí, ktorí službu mobilnej aplikácie využívajú a ktorí sú zaradení do mailingu listu úradu, informovali aj ďalších,” priblížila starostka Devína Ľubica Kolková.

Na riziká i preventívne opatrenia upozorňujú aj weby Záhorskej Bystrice i Dúbravky, kde využívajú aj sociálnu sieť a to nielen profil mestskej časti, ale aj dúbravského starostu Martina Zaťoviča. “Informáciu sme umiestnili aj na vývesných miestach úradných oznamov,” doplnila hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.

V utorok (27.12.) v dopoludňajších hodinách bol na RVPS Bratislava-mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove určených na vlastnú spotrebu, v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Inšpektor vykonal obhliadku chovu, pri ktorej sa zistilo, že v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa. Celkovo išlo o 65 kusov kury domácej od mládok po štvorročné nosnice. Vajcia a mäso z tohto chovu boli podľa informácií chovateľa určené len pre vlastnú potrebu a nie sú v obchodnej sieti.

Laboratórne vyšetrenia vo štvrtok (29.12.) definitívne preukázali, že v prípade nákazy ide o vtáčiu chrípku, vysokopatogénnu aviárnu influenzu (HPAI) subtypu H5. Zástupcovia veterinárnej a potravinovej správy prijali okamžite opatrenia pri zdolávaní nákazy a udalosť nahlásili do Systému pre hlásenie chorôb zvierat EÚ (ADNS).

- Reklama -