Chcú meniť grafikon bratislavskej MHD. Aj kvôli novej električke

0
Električka prichádza z Vajanského nábrežia na Šafárikove námestie (Autor: TASR)

“Myslím si, že to je vhodný moment na vyzbieranie komplexného balíka návrhov od obyvateľov, ktorí sú každodennými cestujúcimi,” uviedol Kríž. Podľa jeho vyjadrení sa na neho už v minulosti obracali mnohí obyvatelia Petržalky zo svojimi pripomienkami ku grafikonu mestskej hromadnej dopravy (MHD). Ten sa však nedá meniť len na základe jednotlivých ad hoc podnetov, preto poslanec vidí väčšiu možnosť práve v čase spustenia električiek.

Najviac doterajších podnetov smeruje podľa poslanca k zachovaniu linky č. 95 až na Šafárikovo námestie. Dopravný podnik ju totiž plánuje po spustení električky skrátiť po Muchovo námestie. Na Šafárikovo námestie by cestujúci pokračovali električkou. “Toto obyvatelia Petržalky zásadne odmietajú,” zdôraznil Kríž. Poslanec ale priznáva, že sa medzi desiatkami podnetov nachádzajú aj nerealizovateľné. “Ide najmä o prípady, keď ľudia požadujú priame spojenie od ich bydliska až na druhý koniec mesta, zväčša tam, kde dochádzajú za prácou,” povedal Kríž.

Poslanec chce podnety zbierať do konca júna, Petržalčania ich môžu posielať na e-mailovú adresu oliver@kriz.sk, prípadne cez sociálne siete. Po zozbieraní zosumarizuje najpálčivejšie problémy cestujúcej verejnosti a následne sa plánuje stretnúť s vedením dopravného podniku. Verí, že rokovanie mu bude umožnené a podnety občanov budú zapracované do nového poriadku, keďže MHD by mala prioritne premávať na základe požiadaviek svojich zákazníkov.

Dopravný podnik v súvislosti so zmenou organizácie autobusovej dopravy víta každý podnet. “Relevantné zmenové podnety, ako z dôvodu cestujúcej verejnosti, tak aj dopravných informácií zozbieraných našou spoločnosťou, tvoria podklad, ktorý DPB postupuje na objednávateľa v rámci negociácie objednávaného dopravného výkonu ďalšieho obdobia,” povedal vedúci Odboru marketingu a komunikácie DPB Zenon Mikle. Zároveň ale upozorňuje, že niekedy môžu byť podnety od jednotlivcov protichodné, sledujú subjektívne potreby cestujúceho a nie vždy rešpektujú systémové pravidlá a hranice logistiky MHD.

V súvislosti so zmenou grafikonu potvrdil, že sa bude meniť linka č. 95. Tá bude skrátená po Muchovo námestie, teda zastávku Farského, kde bude možný prestup na električku a jej intervaly im budú prispôsobené. “Zároveň sa zruší linka č. 82, ktorá zabezpečuje dopravnú obsluhu Divadla Aréna. Táto obsluha bude zabezpečená práve električkovou dopravou, zastávka Sad J. Kráľa,” doplnil Mikle.

Električka do Petržalky by mala pravidelne začať premávať začiatkom júla tohto roka. V rámci prvej etapy nosného dopravného systému MHD, ktorej súčasťou bola aj rekonštrukcia Starého mosta, bude premávať po Bosákovu ulicu. V druhej plánovej etape by sa mala električková trať potiahnuť až do Janíkovho poľa.

- Reklama -