Bude Bajan pykať? Závažný zvrat v kauze petržalského parkovania. Potvrdil to aj Najvyšší kontrolný úrad

0
Starosta Petržalky Vladimír Bajan (Autor: SITA)

Starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan podpísal pred pár mesiacmi s firmou EEI zmluvu za takmer päť miliónov eur. Teraz mu hrozí trestnoprávna zodpovednosť. O nových zisteniach kauzy parkovania v Petržalke informuje web Aktuality.sk.

Starosta Bajan podpisom zmluvy so spoločnosťou EEI obišiel zákon o obecnom zriadení. Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík upozornil, že táto právna norma slúži samospráve ako jej „ústavný zákon“.

„Ten jasne hovorí, že zmluvy, ktoré uzatvára obec, musia prejsť zastupiteľstvom. A táto zmluva rokovaním zastupiteľstva neprešla,“ uviedol Mitrík. „Poviem to ľudovo. To je veľmi malá perina, aby sa ňou mohol zakryť. Konštatujeme to teda ako porušenie zákona o obecnom zriadení,“ uvádza stanovisko šéfa NKÚ portál Aktuality.sk. Mestská časť však ešte môže podávať pripomienky k výsledkom kontroly.

Predseda NKÚ sa tiež vyjadril, že v tomto prípade existuje vážne podozrenie na zneužitie právomoci verejného činiteľa. O konkrétnych dôsledkoch ale špekulovať nechcel.

- Reklama -