Vzduchom lietajú milióny a starosta mlčí. Prehraté spory by muselo ,,zacvakať” ministerstvo

0
Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

Prví stavebníci, ktorí sa rozhodli domáhať  svojich práv, sa už obrátili na súd. Jednou z nich je spoločnosť Vodohospodárske stavby Malacky. Tá získala ešte pred desiatimi rokmi pozemok na Sputnikovej ulici. Za tento predaj hlasoval aj samotný starosta Dušan Pekár z KDH, ktorý bol toho času miestnym poslancom. Spoločnosť zažiadala o stavebné povolenie a roky sa nič nedialo. Stavebný úrad, ktorý patrí priamo pod starostu, tak má problém, lebo Vodohospodárske stavby žiadajú náhradu škody až 4 milióny eur.

Na stavebný úrad si tak posvietil miestny kontrolór Günther Furin. Ten na poslednom miestnom zastupiteľstve predložil rozsiahlu správu, ktorá je viac ako zarážajúca. Podľa jeho zistení miestny stavebný úrad dlhodobo nedodržiava zákon a potvrdil aj podanie žaloby vo veci náhrady škody.

Podľa našich informácií musel dokonca zasiahnuť aj Krajský stavebný úrad a niektoré spisy si vyžiadal na riešenie k sebe. 

Poslancov tak zaujímalo, koľkým ďalším žalobám čelí a bude čeliť táto mestská štvrť. „Poslanci zaviazali starostu Pekára, aby jeho úrad do 3. novembra pripravil zoznam všetkých žalôb, s ktorými sa budú musieť vyrovnať. Medzi poslancami  po prednesení správy kontrolórom nastalo zdesenie. Ak takýchto žalôb bude viac, pre mestskú časť to bude likvidačné,“ vysvetlil pre ParlamentnéListy.sk mestský poslanec a advokát Ján Buocik zo strany Most-Híd, podľa ktorého je stavebník v práve a je viac ako pravdepodobné, že so žalobou Vodohospodárske stavby uspejú.

Pôjde až o 9 miliónov?

Podľa našich zistení je však takýchto žalôb pripravených ešte viac a rovnako chcú postupovať aj ďalší štyria stavebníci. Mestská časť by tak mohla prísť o sedem až deväť miliónov eur.

„Nevieme si to vysvetliť. Splnili sme všetky zákonom stanovené záležitosti a čakáme len na jeden jediný podpis, a to podpis starostu. Zákonom stanovený limit dávno uplynul a starostovi  je úplne jedno, že porušuje zákon. Ľudia prichádzajú o prácu, my prichádzame o peniaze a mestská časť tiež,“ povedal pre bratislavský Večerník riaditeľ  jednej zo spoločností, ktoré pripravujú žalobu. „Nazdávame sa, že v tom zohráva vážnu úlohu nejaká osobná ambícia pána starostu,“ myslí si riaditeľ.

Spor však nadobúda celoslovenský rozmer. Žalovanou stranou nie je totiž samotná mestská časť, ale podľa zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci aj samotné ministerstvo dopravy.

Ako sa vyjadril tlačový odbor ministerstva, zatiaľ nedisponujú informáciou o tom, že by súd vyhovel nejakým žalobám.

„V prípade, ak ministerstvo nie je v spore úspešné a došlo k vyčerpaniu všetkých dostupných právnych prostriedkov (v prípade potreby aj mimoriadnych opravných prostriedkov) a z našej strany dôjde k úhrade sumy priznanej rozhodnutím súdu, sme povinní v zmysle zákona pristúpiť k uplatneniu regresu vo vzťahu k orgánu územnej samosprávy, čiže v tomto prípade od MČ Ružinov,“ píšu v stanovisku a dodávajú, že štandardne vyzvú dlžníka dvakrát písomne na dobrovoľné splnenie povinnosti. „V prípade, ak z ich strany nedôjde k dobrovoľnému plneniu, pristupujeme k uplatneniu nároku súdnou cestou.“

Do parlamentu?

Otáznou ostáva aj bezúhonnosť starostu. V prípade podozrenia zo spáchania trestného činu totiž ministerstvo bezodkladne podá podnet na prokuratúru.  

O stanovisko k veci sme požiadali aj starostu Pekára. Ten reagoval nakoniec len v krátkosti cez hovorkyňu KDH Natašu Žembovú. „Sú to témy, ktoré v kampani na starostu otvárali protikandidáti. Jeden z nich ako bývalý prvý zástupca starostu mal poverenie na vykonávanie dohľadu nad činnosťou odboru školstva, kultúry a športu a ekonomického odboru. Takisto mal metodicky usmerňovať organizácie zriadené a založené mestskou časťou,“ znie  jeho odpoveď.

Odpovede na otázky, prečo nedodržuje stanovené termíny, koľko takýchto spisov mu leží na stole, kde mestská časť zoberie peniaze na úhradu pohľadávok a, najmä, či mieni vytrvať vo funkcii, sme sa nedozvedeli.

Dušan Pekár, ako krajský predseda KDH, má dokonca kandidovať v budúcoročných voľbách do Národnej rady. Pýtali sme sa preto aj vedenia strany, či si myslia, že je to vhodné pred doriešením všetkých jeho káuz, ktorých ma požehnane. „Kandidát bol právoplatne zvolený a odsúhlasený Radou KDH v Trnave,“ vyjadrili sa stručne kresťanskí demokrati.

Pekár má totiž na svedomí ešte ďalšie škandály. Najznámejším je jeho dlhodobé porušovanie zákona pri vymenúvaní riaditeľov príspevkových organizácií  aj čudné šafárenie v Ružinovskom športovom klube, kde doteraz lieta vo vzduchu 900-tisíc „zmiznutých“ eur.

- Reklama -