Niektoré kraje za dva roky po voľbe predsedov na sebe zapracovali. Kto je čiernou ovcou?

0
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba (Autor: SITA)

Na transparentnosť vyšších územných celkov si posvietila mimovládka Transparency International Slovensko (TIS). V jej hodnotení sa vyskytli aj pozitívne zistenia, no niektoré kraje dopadli podľa očakávaní, aj tých negatívnych.

Najhoršie je na tom Bratislava a Banská Bystrica

Podľa zistení TIS si polepšilo až päť z ôsmich krajov, z toho Trenčiansky a Žilinský výrazne. Naopak, Banskobystrickému kraju uškodil jeho župan, neslávne známy Marian Kotleba. Pohoršila si však aj Bratislavská župa.

Banskobystrický župan Marian Kotleba sa preslávil viacerými výstrelkami, ktoré zdvihli zo stoličky aj najvyšších politických predstaviteľov. Neschválenie dotácií pre umelcov či vyvesenie čiernych vlajok počas osláv SNP na Úrad BBSK sú len zlomkom toho, za čo si Kotleba vyslúžil kritiku.

Bratislavský župan Pavol Frešo je tiež pomerne kritizovanou osobou. Daniel Lipšic, šéf hnutia NOVA, ho napríklad svojho času nazval bielym koňom oligarchov. Na paškál si ho zobral aj šéf  RegioJetu Radim Jančura, keď ho obvinil z klientelizmu. Bolo to pre problémy s licenciou pre novú linku spoločnosti.

Pozitívom podľa TIS je fakt, že až sedem krajov z ôsmich zverejňuje zo zasadnutí zastupiteľstva záznamy. Len na porovnanie, v roku 2013 tak robili len dva kraje.
Župani majú za sebou polčas šéfovania, do ďalších volieb ich teda čakajú ešte dva roky. Mimovládka dúfa, že na transparentnosti kraje zapracujú ešte viac.

Rebríček transparentnosti žúp si môžete pozrieť TU
 

- Reklama -