Likviduje Kotleba stredné školy? Ich riaditelia si za to môžu sami, odkazuje župan

0
Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

Na to, že Marian Kotleba ide stredným školám v kraji po krku, upozornil aj poslanec Martin Poliačik (SaS) Dôkazom má byť nula v kolónke počet tried vo VZN vo viacerých školách. Poslanec upozornil najmä na dve školy, na ktoré by naša krajina mala byť práveže hrdá, a to na Školu úžitkového výtvarníctva a Gymnázium, obe v Kremnici.

Zmena po konzultácii

Pri Gymnáziu v Kremnici svieti v kolónke „počet tried“ rovná nula. Škola je súkromného zamerania. V Kremnici však na ňu môžu byť hrdí. Veď na nej študoval napríklad slávny slovenský herec Ladislav Chudík, okrem toho má škola bohatú históriu. Budúci rok má osláviť už svoje 160. výročie. Napriek tomu rok 2016 neprinesie škole pozitívnu zmenu, práve naopak, neotvorí sa na nej prvá trieda. Podobný osud mal postihnúť aj Školu úžitkového výtvarníctva, ktorá Slovensku tiež robí dobré meno. Nakoniec župan  Kotleba povolil otvoriť jednu novú triedu. Náhlu zmenu vysvetlil pre ParlamentnéListy.sk Martin Poliačik. „Pôvodný plán bol, aby obe školy mali nulu. Počet sa pri Škole úžitkového výtvarníctva zmenil až po konzultácii,“ vysvetlil Poliačik. Michaela Piliarová z BBSK nám odpísala, že „tejto škole bola udelená výnimka z dôvodu špecifickosti odborov, ktoré ako jediná v kraji ponúka“.

VUC si chce podržať vlastné školy

Gymnázium však obišlo s dlhým nosom. Poliačik je ale presvedčený, že kvalita gymnázia je dosť vysoká. To by sa však na základe kvality škôl malo rozhodovať o otvorení nových tried aj na úrovni BBSK. Poslanec si myslí, že je za tým niečo iné. „Keď si pozriete VZN, nuly sú pri školách, ktoré sú buď zriadené súkromníkmi, alebo cirkvou. Zjavne sa teda nerozhoduje na základe kvality, ale iba na základe toho, že VUC si ide podržať svoje vlastné školy, ktorým je zriaďovateľom, a osekáva počty žiakov a tried na ostatných školách,“ ozrejmil svoj názor pre PL.sk Poliačik, ktorý rozhodnutie BBSK považuje za nesprávne a dúfa, že na zastupiteľstve sa to zmení. To sa má konať deviateho októbra.

Podľa stanoviska kraja však za neotvorenie nových tried môžu riaditelia škôl. „Zákon jasne uvádza, že riaditeľ strednej školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy a v rade školy predloží najneskôr do 30. júna návrh na počet tried prvého ročníka pre prijímacie konanie v nasledujúcom školskom roku zriaďovateľovi školy. Ani jeden z týchto riaditeľov tak v stanovenom termíne neučinil,“ uviedla pre PL.sk Piliarová. Rozhodnutie neotvoriť niektoré triedy sa tak podľa nej uskutočnilo v súlade so zákonom. Pochopiteľne, podozrenia, s ktorými prišiel Poliačik, nenaznačila.

Vyrieši to zastupiteľstvo?

V aktuálnom VZN sa nula uvádza pri viacerých školách. Súkromné gymnázium v Kremnici nie je pritom jediné. Podobný osud totiž postihol aj iné mestá. V neďalekej Banskej Štiavnici takto dopadla napríklad Súkromná hotelová akadémia, súkromné gymnázia nepresvedčili predsedu BBSK ani v Lučenci či vo Zvolene. Pri cirkevnom zriaďovateľovi podobne obišlo napríklad aj Gymnázium Mihálya Tompu RKC s VJM v Rimavskej Sobote.

Poliačika rozhodnutie kraja rozhorčilo. Prostredníctvom sociálnej siete odkázal, že pevne verí, že zastupiteľstvo túto nepríjemnosť vyrieši a nenechá „toho fúzkatého nácka páchať ďalšie škody“. Poslancov banskobystrického zastupiteľstva oslovil so svojím parťákom Jozefom Viskupičom.


 

- Reklama -