Fraška za fraškou. Neúspešný kandidát na šéfa Mestských lesov odhaľuje praktiky magistrátu

0
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

Jakub Mrva, člen iniciatívy Naše Karpaty, sa rozhodol predostrieť, ako to vyzeralo vo výberovom procese, v ktorom sa hľadal šéf Mestských lesov Bratislava (MLB). O transparentnosti nemohlo byť reči, ale čo odbornosť? Okolo nej sa podľa neho konkurz tiež netočil. Teraz sa rozhodol o praktikách magistrátu blogovať na webovom portáli Denníka N.

Nelogické súvetia a preklepy

Hoci výberový proces riaditeľov mestských podnikov ako napríklad  Dopravný podnik Bratislava či Odvoz a likvidácia odpadu bol aj po dozorom Transparency International Slovensko (TIS), výber šéfov príspevkových organizácií prebehol v tichosti. Zúčastniť sa na ňom rozhodol aj Jakub Mrva. To, čím si prešiel, však asi neočakával ani v najhoršom sne. Vzhľadom na to, že sa Mrva dlhodobo venuje problematike mestských lesov, povedal si, že to skúsi. Vypracoval koncepciu výkonu funkcie, aktualizoval svoj životopis a všetko poslal na magistrát. Keď sa mu z oddelenia ľudských zdrojov ozvali, bol akurát na dovolenke so svojou rodinou. Čakal ho dvojhodinový online test zameraný na osobnostné a výkonnostné predpoklady, ktorý mal vyplniť do 28 hodín. Podľa svojich slov sa na otázkach dobre bavil, veď jedna mala znieť, či sa rád pozerá z okna na prírodné živly. „Podobných otázok tam bolo niekoľko vrátane úplne nezrozumiteľných otázok, nelogických súvetí, preklepov a otrasných prekladov do slovenčiny. Už vtedy som sa smial, že ak podľa tohto testu chcú vyberať riaditeľa MLB, tak to teda dopadne fiaskom. Test som dokončil za 45 minút,“ bloguje Mrva.

Úplná komédia

To však zďaleka nebolo všetko. Na pohovor sa ponáhľal len dve hodiny po tom, čo doletel z rodinnej dovolenky. Pri čakaní na pohovor sa stretol dokonca s kandidátom v lesníckej uniforme. „Keďže som už tušil, že celý proces je fraška, bral som to s nadhľadom. On však nevyzeral, že má chuť rozprávať sa s protikandidátmi. Pristavil sa aj súčasný riaditeľ Kutka, ktorý keď zistil, že má vyše hodiny čas, odišiel,“ opisuje pomery pred výberovým procesom Mrva. Väčší šok však nastal v samotnej miestnosti, kde výberový proces prebiehal. „Ak test bol zlý, ústny pohovor nemôžem nazvať inak ako komédia,“ okomentoval situáciu. Na obhájenie svojej koncepcie dostal desať minút, rovnaký čas mal mať potom na otázky. Ako však dodal, vysvetliť za desať minút všetko, čo mienil, sa mu zdalo málo. Ani ho nenechali dohovoriť. Až tretia otázka bola podľa neho o MBL a týkala sa financovania. Ďalšie otázky však už nedostal. Napokon ho nevybrali, namiesto toho sa riaditeľom stal Juraj Zigmund, pre Mrvu doteraz absolútne neznámy. „Za tie roky, čo sa venujem bratislavským lesom, som o ňom v živote nepočul, nezaznamenal žiadny jeho záujem, keď sme bojovali za zníženie ťažby a podporu rekreácie. Naskakujú mi zimomriavky, keď mi google vyhadzuje odkaz na osobu, ktorá podniká v oblasti ťažby a pílenia dreva. Azda je to len zhoda mien,“ neveril vlastným očiam Mrva.

Priestor pre developerské projekty?

Aj taká je podľa člena iniciatívy Naše Karpaty výpoveď o tom, ako to vo výberových procesoch na bratislavskom magistráte vyzerá. Príspevkové organizácie sa podľa neho rozdelili bez transparentnosti, ale aj odbornosti. A o transparentnosti by sa dalo špekulovať aj v súvislosti s medializovaným výberom šéfov mestských podnikov. Hoci na proces dozerala aj TIS, sama vo svojej hodnotiacej správe odporučila zastupiteľstvu, aby konečné vymenovanie víťazných kandidátov zvážilo. Nestalo sa. O to horšie vypovedá aj správa o tom, ako to vyzeralo pri výbere riaditeľa jednej z príspevkových organizácií,  Mestských lesov Bratislava. „Ostáva veriť, že v bratislavskom lesoparku nezačnú s novým vedením bujnieť spiace developerské projekty alebo ťažba dreva,“ vyslovil nádej Mrva.
 

Celý blog Jakuba Mrvu si môžete prečítať TU

- Reklama -