Korupcia na magistráte? Objavila sa nahrávka, ktorá by to mala dokazovať

0
Primátor Bratislavy Ivo nesrovnal a zástupkyňa riaditeľa magistrátu, hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová (Autor: SITA)

Vodu káže a víno pije. Pred voľbami sa primátor mesta Ivo Nesrovnal dušoval, ako zatočí s korupciou a klientelizmom v hlavnom meste. Tak to však vyzerá, že hneď ako sa dostal k moci, zaviedol na magistráte zvláštne praktiky. Na tie upozornili mestskí poslanci Ján Hrčka a Dana Čahojová. Podľa ich slov sa snažil primátor poslancov ovplyvňovať v snahe zmanipulovať výberové konania na riaditeľov mestských podnikov. Dokonca vo veci začala konať aj polícia a prebieha vyšetrovanie.

Poslanci tvrdia, že ak by hlasovali, tak ako im prikážu, ako protihodnotu dostanú miesta pre svojich ľudí v niektorých mestských podnikoch. Túto ponuku mali dostať od poradcu primátora Romana Holeša. O pár dní neskôr im túto ponuku mal zopakovať aj Nesrovnal.

„V máji tohto roku nás oslovil poradca primátora Holeš s ponukou možnosti dosadenia vlastného človeka do spoločnosti OLO a .s. výmenou za to, že budeme hlasovať za ich a iných kandidátov,“ prehovorili poslanci po oficiálnom vyhlásení komisie, že odporučila Milana Urbana za šéfa DPB a. s. a Zsolta Lukáča za šéfa BVS a. s. „Nesúhlasíme s týmto prístupom pána primátora, a preto bola táto vec nahlásená polícii. Primátor Ivo Nesrovnal sa snaží verejnosti prezentovať voľbu riaditeľov mestských podnikov ako prvú transparentnú voľbu. Nie je to tak. Mená budúcich riaditeľov mestských podnikov sú dopredu známe. Odmietame sa podieľať na tomto prístupe. Aj keď vyšetrovanie prebieha od mája, až dnes verejne o ňom rozprávame, lebo dnes je verejnosti zrejmé a ľahko overiteľné, že výbery riaditeľov mestských podnikov boli zmanipulované,“ vyhlásili Hrčka s Čahojovou.

Varovaní

Ako tvrdia poslanci, boli dokonca varovaní, že ak sa nepodvolia, budú verejne planírovaní cez rôzne médiá, ktoré by mal mať primátor podchytené. Na plánovanú diskreditáciu ich mal informovať Jozef Havrilla, ktorý dnes pracuje v denníku Nový čas. Ten v minulosti  pôsobil aj ako mestský poslanec za SaS a neskôr za SMER-SD. „V minulom volebnom období sme viackrát verejne kritizovali jeho rozpoluplné hlasovania v prospech predaja či nevýhodného prenájmu mestských pozemkov,“ upozorňujú vo vyhlásení s tým, že očakávajú z jeho strany útoky na ich osoby.

Poslanci sa dokonca rozhodli zverejniť nahrávku, ktorá priamo dokazuje korupčné správanie poradcu primátora.

Nahrávku si môžete vypočuť TU.

Brániť sa začal aj samotný Havrilla, ktorý si ho podal na svojom blogu. „Poslanec Hrčka sa rád zviditeľňuje, najmä pred voľbami. Blížia sa tie parlamentné a keďže máme dobré zdroje, poslanec Janko Hrčka bude na kandidátke strany OĽaNO. Tri stoličky sú mu zrejme málo. Petržalčania mu dali v komunále dôveru, no on háji záujmy Karlovešťanov. Bude však musieť počítať aj s tým, že čoskoro bude čeliť on nepríjemnému vysvetľovaniu čudných verejných obstarávaní na miestnom úrade Karlova Ves.”

Celý blog si môžete prečítať TU.

Bránia sa

Holeša oslovila TV Markíza. „Tá nahrávka je podľa mňa zmanipulovaná a účelovo zostrihaná,“ povedal.

Primátorova hovorkyňa sa vyjadrila, že primátor v zverejnení nahrávky vidí snahu o zmarenie jeho transparentných výberových konaní. „Pán primátor nikdy nedal pánovi Holešovi mandát na rokovania v tomto smere a o tejto aktivite nevedel,“ odkázala Ivana Skokanová Denníku N.

K zaujímavým poznatkom prišla aj Transparency International Slovensko, ktorú pozval na dozor pri výbere šéfov štyroch mestských podnikov sám primátor. Pozorovanie trvalo od júla. „Výber mal dôležité pozitíva ale aj negatíva,“ píšu vo svojom hodnotení. Vyzdvyhujú verejnú diskusiu o životopisoch a rozvojových plánoch kandidátov, ako aj verejné vypočutie vybraných finalistov. Hodnotia to ako „priaznivý posun oproti minulosti“.

„Vážnymi mínusmi bolo ale neschválením presných kritérií pre výber manažérov, neexistencia diskusie o kvalitách kandidátov v komisii, utajovanie hlasovania členov komisie o kandidátoch ako aj nepredloženie sľubovaného auditu integrity uchádzačov primátorom. Tieto nedostatky zúžili výber na súťaž krásy, ktorí podporuje zákulisné politické dohody,“ nešetria kritikov.
„Na základe vážnych nedostatkov výberového procesu preto poslancom mesta, ktorí budú zajtra o šéfoch firiem hlasovať, odporúčame dobre zvážiť, či sa vôbec budú riadiť odporúčaniami výberovej komisie,“ dodali v závere.

Celú správu si prečítate TU.

Zajtra, teda vo štvrtok, majú poslanci hlasovať o kandidátoch na lukratívne fleky riaditeľov mestských podnikov. Poslanci tak vyzvali Bratislavčanov, aby na magistrát prišli vyjadriť svoj nesúhlas s týmito nomináciami. „Chceme dať primátorovi a mestským poslancom najavo, že nám to jedno nie je,“ vyhlásili.

Životopis Milana Urbana TU.
Životopis Zsolta Lukača TU.
Životopis Branislava Cimermanna TU.


 

- Reklama -