Situácia na Orave je vážna. Počiatek na vás čas nemá, odkazuje Hlina. A armáda nech ide skúsiť okrem cvičenia postaviť pontónový most

0
Alojz Hlina (Autor: SITA)

Región Oravy čaká možno krízová situácia. Dôvodom je most na medzinárodnej ceste I/59 medzi Podbielom a Nižnou nad Oravou, ktorý je v havarijnom stave. Hlina nelenil a s ostatnými poslancami už spísali výzvu, ktorú adresovali vláde.

Obchvat ako metro

„Oravčania, vidíte, ako ste dopadli? Už len zase na plte a kone. Ako naši prastarí otcovia dole riekou Oravou na pltiach, hore popri rieke na koňoch,“ dal sa uniesť na Facebooku známy aktivista Hlina, ktorý sa preslávil napríklad aj zamurovaním pobočky Pohotovosti v Bratislave. Hlina ďalej  občanom vysvetľuje, že ministrovi dopravy na nich absolútne nezáleží. Preňho je teraz prioritou obchvat v hlavnom meste, nie nejaký most na ďalekej Orave. Počiatek teraz dohaduje obchvat Bratislavy za cenu, za ktorú by v slušnej krajine postavili metro. Vymieňa zvodidlá za 80 miliónov eur. „Oravčania, vážne si myslíte, že Ján Počiatek má čas na váš most?“ provokuje ich ďalej Hlina.

Vyhlásia mimoriadnu situáciu?

Situácia na Orave je vážna, možno budú musieť vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Zatiaľ sa teda využívajú obchádzkové trasy, ktoré však tiež nie sú v najlepšom stave, keďže ide napríklad aj o poľné cesty. Na Orave však majú riešenie. „Pravdepodobne požiadame o pomoc štátne hmotné rezervy,“ cituje prednostu obvodného úradu Jozefa Domiňáka sme.sk. Podľa neho, ak vyhlásia mimoriadnu situáciu, Slovenská správa ciest bude musieť konať rýchlejšie a vymeniť celý most.

Nech len necvičia, ale pomáhajú

Hlina, Erika Jurinová (OľaNO), europoslanec Miroslav Mikolášik a Igor Jackulík, poslanec Žilinského samosprávneho kraja, sa podpísali pod výzvu pre vládu. „Kompetentní vedeli o problémoch s mostom, ale neriešili ich. Dlhodobo sa ignoruje zlý stav ciest v určitých regiónoch. Vyzývame vládu a kompetentných, aby mimoriadnu situáciu na Orave riešili. Situácia je kritická a vyžaduje si urýchlené riešenie,“ uvádza sa vo výzve. Tú, mimochodom, Hlina stihol tiež zavesiť na Facebook.  „Vyzvali sme vládu, aby naša armáda okrem cvičenia aj pomáhala,“ pripísal k tomu. Poukazuje na to, že v týchto dňoch sa Slovenskom premiestňujú vojenské vozidlá, ktoré sa zúčastňujú na cvičení v stredisku v Lešti. Výzva totiž vláde odporúča, aby si armáda skúsila nacvičiť aj to, ako postaviť pontónový most.

 

- Reklama -