Firmu chcú upraviť osnovy informačných a komunikačných odborov, aby motivovali žiakov

0
Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)

„Chceme viac prepojiť vzdelávanie na stredných odborných školách a univerzite, kam žiaci po maturite prichádzajú a prilákať tak študentov k informačným technológiám. Základom pre kvalitné vzdelávanie je mať dobrý učebný plán, no na druhej strane dôležitou úlohou je tiež motivovať žiakov, aby tieto odbory vôbec chceli študovať. A k tomu ako združenie chceme aktívne prispieť, pretože Žilinský kraj je dynamicky rastúci IT kraj,“ povedal prezident klastra Z@ict Marián Koprda.

V pilotnom projekte tri vybrané stredné školy upravia učebné osnovy tak, aby podporili u študentov logické myslenie, vzbudili záujem o informačné technológie a zároveň v spolupráci so Žilinskou univerzitou zvyšovali aj vzdelanie učiteľov. „Naše školy pre firmy pripravujú ich budúcich zamestnancov, a preto je pre nás prioritou viesť so zamestnávateľmi otvorený dialóg a pripraviť vzdelávacie programy tak, aby zvyšovali kvalitu štúdia a motivovali žiakov,“ dodala riaditeľka odboru školstva Žilinského samosprávneho kraja Dana Mažgútová. Podľa nej by sa v budúcnosti do projektu mohli zapojiť aj ďalšie školy. Žilinská župa spravuje 48 stredných odborných škôl.

Spojená škola v Kysuckom Novom Meste ponúka študentom sedem študijných odborov – elektrotechnika, informačné a sieťové technológie, mechatronika, technické lýceum, strojárstvo, logistika a obchodná akadémia. Spojená škola v Tvrdošíne poskytuje vzdelávanie v odboroch elektrotechnika, technické a informatické služby, technické lýceum, mechatronika, obchodná akadémia a technika a prevádzka dopravy. Stredná priemyselná škola v Martine má otvorené štyri študijné odbory- elektrotechnika, mechatronika, technické lýceum a logistika.

- Reklama -