Mikroplasty vo vode

0

14.9.2022 Mikroplasty sú častice plastu menšie ako 5 mm. Nájdeme ich v povrchových vodách, ale i v moriach a oceánoch. Ich koncentrácia vo vodách každým rokom neustále rastie. Ide o nerozložiteľné a nerozpustné látky. Z vody ich dokážeme odstrániť len pomocou filtrácie.

Mikroplasty dnes nájdeme všade – v balených minerálnych vodách ale tiež vo vode z vodovodného kohútika. Najvhodnejší spôsob ako bezpečne odstrániť všetky mikroplasty predstavuje reverzná osmóza, ktorá zahŕňa viacnásobnú filtráciu. Najdôležitejšou časťou celého systému je osmotická membrána, ktorá dokáže účinne zachytiť nečistoty do 0,0001 mikrometra. Táto domáca úpravňa vody okrem mikroplastov odstráni chlór, baktérie, vírusy, mechanické nečistoty, ťažké kovy, pesticídy, herbicídy, antibiotiká a iné.

Základom pre účinnú filtráciu prostredníctvom reverznej osmózy je dosiahnutie osmotického tlaku. Tlak pretláča vodu cez polopriepustnú membránu, pričom všetky nečistoty sú zachytené osmotickou membránou. Výsledkom je dokonale čistá a najmä zdravá voda.

Mikroplasty vo vode z vodovodu

Síce voda, ktorá tečie vodovodným kohútikom je upravená podľa noriem a nariadení, koncentráciou mikroplastov sa neozaoberá nikto. Bežné čističky odpadových vôd v našich podmienkach nie sú pripravené na filtráciu vody od mikroplastov, preto sú mikroplasty bežnou súčasťou vody z vodovodu.

Mikroplasty v balenej vode

Väčšina výskumov ukazuje, že ľudia, ktorí pijú balenú vodu, prijímajú viac mikroplastov ako ľudia, ktorí pijú vodu z vodovodu. Štúdia z roku 2018 publikovaná v Frontiers in Chemistry skúmala vodu 259 balených vôd predávaných v niekoľkých krajinách sveta a zistila, že 93 % z nich obsahuje mikroplasty.

Hlavné zdroje mikroplastov:

  • Pneumatiky: základnou zložkou pneumatík je syntetický kaučuk, ktorý je derivátom styrénu a butadiénu, oba sú známe karcinogény. Na celkovom znečistení životného prostredia plastmi majú pneumatiky podiel 5 – 10% v oceánoch a 3 – 7% vo vzduchu.
  • Akrylové farby: sú špeciálne typy farieb, ktoré sa využívajú na náter ale i postrek budov, značiek, lodí a iné Časom sa rozkladajú a uvoľňujú plastové mikročastice.
  • Oblečenie zo syntetiky: Viac ako 60% nášho oblečenia obsahuje určitý podiel akrylových, nylonových, polyesterových alebo iných syntetických vlákien. Prostredníctvom prania a sušenia sa jednotlivé mikročiastočky plastov uvoľňujú a postupujú do odpadových vôd.
  • Kozmetika a čistiace prostriedky: ide najmä o kozmetiku, ktorá je konzistenciou podobná Problémom sú mikroperly, ktoré sú v ňom obsiahnuté, tie sa často pridávajú aj do rôznych krémov a sprchových gélov. Sú toxické, nedokážu sa úplne rozpustiť a časom sa objavujú v moriach a oceánoch. Preto pri výbere kozmetiky pozerajte na zloženie.
  • Čajové vrecúško: aby sa čajové vrecúško neroztrhlo a nestratilo svoj tvar využíva sa polypropylén, ktorý tiež spadá do mikroplastov.

Vplyv mikroplastov na zdravie

Niektoré chemické látky nachádzajúce sa v plastoch sú nebezpečné, pretože sa potvrdilo, že majú negatívny vplyv na ľudí, ktorí sú im vystavení dlhú dobu. Ftaláty a bisfenol A (BPA) patria medzi nebezpečné chemikálie, ktoré sa nachádzajú vo väčšine plastov. Tieto látky dokážu negatívne ovplyvniť endokrinný systém, ktorý súvisí s hormonálnou nerovnováhou. Výskumníci zároveň našli koreláciu medzi plastovými chemikáliami a nepriaznivými zdravotnými následkami, ako je obezita, cukrovka a srdcové choroby, ako aj rakovina, nervové poruchy a reprodukčné problémy.

Aj keď je dostatok výskumov a testovaní, stále zostáva množstvo nezodpovedaných otázok ohľadom účinku mikroplastov na zdravie ľudí a zvierat. Rovnako sa zdravotníci a vedci nevedia zhodnúť na tom, či sú alebo nie sú mikroplasty pre ľudské zdravie nebezpečné. Napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že neexistuje dostatok dôkazov na to, aby sa dalo potvrdiť, že mikroplasty predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Napriek tomu WHO tiež varovala, že na vyvodenie pevných záverov je potrebný ďalší výskum.

- Reklama -