Ako zbaviť sedačku psích chlpov? Takto to zvládnete najlepšie

0

4.3.2022 Pes – najlepší priateľ človeka. Myslia si však niečo podobné aj sedačky? Azda každý majiteľ domáceho miláčika rieši tento problém: srsť na poťahu kresla či pohovky. Ako s chlpmi na nábytku bojovať? Ktoré riešenie je najúčinnejšie? A čo prevencia?

Na psie chlpy postačí vlhká ruka

Jedným z najrýchlejších a najúčinnejších spôsobov, ako zbaviť sedačku zvieracích chlpov, je ľudská ruka. Stačí ju namočiť do vlažnej vody a pretrieť ňou zachlpatený kúsok nábytku. Na vlhkú dlaň sa chlpy bez väčších problémov nalepia a potom ich stačí iba obrať a postup opakovať. Táto metóda však môže byť pre niekoho nepríjemná, vtedy pomôže jednoduchý trik: navlečte si na ruku gumenú rukavicu, namočte ju do vody a postupujte rovnako. Srsť nepríde do kontaktu s kožou a účinnosť je podobne vysoká.

V prípade, že si gauč pýta čistenie pričasto, siahnite po systematickejšom riešení. Tým je kúpa pelechu pre psa, ktorý môžete umiestniť v blízkosti pohovky. Buďte však trpezlivý a po prvom neúspechu sa nevzdávajte. Ak vytrváte, pes si pelech osvojí a pohodlná sedačka už preňho nebude lákadlom.

Do čistenia povolajte aj technológie

Pri ďalšej očistnej kúre pohovky využite aj technológie. Stávkou na istotu je vysávač, tu je však na mieste siahnuť po špeciálnom nadstavci na rúru. Hubica lemovaná kratšími a tvrdšími kefami si dokáže hravo poradiť i s prichytenou srsťou. Iným zaujímavým riešením je použitie čistiaceho valčeka na oblečenia. Chlpy sa na jeho povrch okamžite prilepia. V prípade väčšieho znečistenia pohovky ale ide o pomerne zdĺhavé riešenie – lepiaci valček po chvíli čistenia prestane zachytávať srsť a je nutné ho vymeniť.

Všetky z týchto postupov môžete aplikovať aj pri čistení auta. Tu však odporúčame svojho miláčika naučiť cestovať v taške pre psa. Navyše, pri menších plemenách môžete tašku využiť aj na cestu hromadnou dopravou alebo na prepravu k veterinárovi. Ďalším riešením je zakrytie sedačky či kufra špeciálnou dekou s gumovými úchytkami. Vďaka nim sa pokrývka pri pohybe psa nestiahne a pred zvieracou srsťou ochráni aj operadlo.

Najúčinnejšia je prevencia

Ako už býva pravidlom, aj v boji proti psím chlpom na sedačke či kresle je najúčinnejším riešením prevencia. Odnaučiť domáceho miláčika, aby aj počas vašej neprítomnosti ignoroval pohodlnú sedačku, však dá zabrať. V prípade, že máte dom so záhradou, okrem pelechu môžete vyskúšať aj voliéru pre psa.

Odporúčame siahnuť po voliére so strechou, vďaka ktorej na domáceho miláčika nebude pršať či snežiť. Samozrejmosťou by malo byť vybavenie koterca v podobe misiek s vodou a búdy s pelechom, v ktorom sa pes zohreje počas chladnejších dní. Ideálnym riešením je viesť domáceho miláčika k pobytu vonku už od mala.

- Reklama -