Led svetelné zdroje v interiéri

0
Ledprodukt.sk
Foto: ledprodukt.sk V súčasnej dobe je trendom kuchyňa prepojená s obývačkou, alebo s jedálňou. Spojenie kuchynskej a jedálenskej časti je praktické a užitočné zároveň. Vhodnou kombináciu led pásikov, bodových a centrálnych svietidiel dokážeme vytvoriť atmosféru modernej, estetickej a funkčnej časti bytu, v ktorej sa budeme cítiť príjemne.

Osvetlenie interiéru v dome, byte, ale aj na pracovisku, je v tomto ročnom období viac ako dôležité. Priestor okolo nás vnímame predovšetkým vizuálne, a to je dôvod na to, aby všetky miestnosti boli osvetlené dostatočne. Krátke a nedostatočné denné svetlo by sme mali rozumne doplniť, ba často aj nahradiť tak, aby ho bolo všade dostatok. Ak tomu tak nie je, sme unavení, podráždení a nepodávame potrebné pracovné výkony. Inak povedané, ak osvetlenie interiéru nespĺňa naše požiadavky, neplní svoju funkciu. Osvetlenie akéhokoľvek interiéru zároveň predstavuje v súčasnej dobe viac ako iba funkciu osvetlenia. Plní aj dôležitú estetickú funkciu, vytvára potrebnú náladu každej miestnosti, slúži aj ako prvok bezpečnosti. V neposlednom rade, vzhľadom na stúpajúce ceny energií, by malo byť úsporné a spoľahlivé. Ktorý typ svetelného zdroja spĺňa všetky tieto požiadavky? Určite sú to ledkové svietidlá, lepšie povedané, všetky led svetelné zdroje.

Typy ledkových svietidiel a zdrojov

Každá izba a každá miestnosť si v prvom rade vyžaduje centrálny zdroj svetla, ktoré je umiestnené na strope. Malo by pokryť svetlom čo najviac priestoru. Pri stropoch, ktoré dosahujú potrebnú výšku, to môžu byť závesné lampy, pre nižšie stropy môžeme využiť zapustené stropné svietidlá, či led svetelné pásy, alebo ich kombináciu. Výsledkom je väčšie množstvo tak potrebného svetla a väčšie spektrum nálad, ktoré vznikajú takouto kombináciou. Správne a dôkladné naplánovanie, výber svetelných zdrojov a ich umiestnenie sa jednoducho vyplatia. Ako ledkové svietidlá slúžia aj rôzne stojacie lampy a nástenné lustre. Osobitnou kategóriou sú led pásiky, ktorých inštalácia je celkom jednoduchá, sú veľmi úsporné, majú dlhú životnosť a dajú sa vzájomne prepájať do rôznych kombinácií a okruhov. Špeciálnou kategóriou ledkových svietidiel je rgb osvetlenie.

Ledkové svietidlá všeobecne

V dnešnej dobe je možno bez preháňania povedať, že led technológia je dominantnou technológiou pri svetelných akýchkoľvek svetelných zdrojoch. Ledkové svetelné zdroje a ledkové svieditlá totiž znamenajú jednoznačnú a nezanedbateľnú energetickú a finančnú úsporu a zachovanie rovnakých, ba vytvorenie lepších úžitkových a estetických vlastností, ak ich porovnáme s klasickými svetelnými zdrojmi. Majú oveľa dlhšiu životnosť, v interiéri aj v exteriéri, zvyšujú bezpečnosť a teda znižujú riziko úrazu. Dajú sa doplniť stmievačmi, napájať sa do rôznych okruhov a systémov. Ledkové svietidlá majú teda oveľa širšie využitie oproti ktorýmkoľvek svojím predchodcom.

Stropné svietidlá

Je niekoľko dôvodov, prečo sú stropné svietidlá najdôležitejším zdrojom svetla každej miestnosti. Okrem toho, že sú, už spomínaným, hlavným, centrálnym zdrojom svetla, vytvárajú základ svetelnej pohody a nálady, teda štýlu tej-ktorej miestnosti. Ak nám stropné svietidlá, či už sú to lustre, zapustené svetlá, led svetelné pásiky, alebo ich kombinácia, dodávajú dostatočné množstvo svetla do celého priestoru, plnia svoju úžitkovú aj estetickú funkciu zároveň. V takej izbe sa môžeme venovať činnostiam, na ktoré je konkrétne izba určená, vidíme v nej všetky základné a zásadné detaily, ako je nábytok, obrazy – izba slúži svojmu účelu. Aké sú hlavné typy stropného osvetlenia? Tu sú niektoré z nich: závesné lustre – aj do nich je už dnes možné inštalovať led žiarovky, namiesto klasických typov, a úspora energie je viac ako istá. Do nízkeho stropu sa hodia bodové zapustené svetlá, nastaviteľné bodové osvetlenie s led svetelným zdrojom slúži ako doplnkový zdroj svetla. Alebo tzv. odsadené svetlá, ktoré nie sú priamo uchytené na strope, alebo prisadené osvetlenie namontované na úrovni stropu. Na výber teda sú ledkové svietidlá rôznych štýlov, s možnosťou inštalácie na všetky potrebné miesta v každej miestnosti.

Ledprodukt.sk
Foto: Ledprodukt.sk

RGB osvetlenie

Čo je RGB osvetlenie? V stručnosti povedané, je to led osvetlenie, ktoré využíva tvz. RGB princíp, alebo model zobrazovania svetla. Tento model používajú k zobrazeniu obrazu najmä elektronické zobrazovacie a záznamové zariadenia, napr. monitory a fotoaparáty. Princíp spočíva v tom, že kombináciou 3 základných farieb, červenej, zelenej a modrej (Red, Green, Blue), je možné vytvoriť akúkoľvek ďalšiu farbu. Výsledkom vyžitia tohto princípu na osvetlenie je miešanie týchto farieb v rôznych proporciách, čo má za následok vytvorenie žiarivého farebného systému 16 miliónov farieb a vytváranie temer akéhokoľvek druhu farby v tomto spektre. Prvými RGB led svetelnými zdrojmi boli led pásiky, no v súčasnosti túto metódu využívajú aj ďalšie ledkové svietidlá, ako napr. stropné svietidlá, led panely, ale aj led žiarovky s RGB technológiou. Výsledný efekt, ktorý ponúka RGB osvetlenie akéhokoľvek druhu v interiéri, ale aj v exteriéri, je veľmi ťažko možné dosiahnuť iným spôsobom.

Nie je ledprodukt ako ledprodukt.

www.ledprodukt.sk

Ledprodukt.sk
Foto: ledprodukt.sk Využitie led produktov je v podstate neohraničené. Je možné ich použiť aj na tzv. bezpečnostné osvetlenie schodíšť, zábradlí, rámp, jednoducho všade tak, kde potrebujeme použiť svetlo aj s ohľadom na bezpečnosť. Stále platí, že ich inštalácia je jednoduchá, prevádzka úsporná a ich použitie pomáha dotvoriť atmosféru ktorejkoľvek časti bytu, domu, či pracoviska.
- Reklama -