Led osvetlenie kuchynskej linky

0
A modern white kitchen with led strip lighting, tiled wooden like flooring and a tile splashback
Photo by Callum Hill on Unsplash

Kuchyňa je miestom, ktoré pri správne zvolenom a kvalitnom vybavení sa môže stať srdcom celého bytu, alebo domu. Vytvára základ jeho neopakovateľnej atmosféry, a preto je nanajvýš vhodné venovať pozornosť pri výber nábytku, farebnosti, spotrebičov a osvetlenia tejto miestnosti. V dnešnej dobe to už nie je problém, na trhu je dostatok produktov, ktoré nám umožňujú splniť aj najnáročnejšie kritériá výberu.

Kuchynská linka

Zvykne byť dominantným prvkom kuchyne, preto jej výberu a konštelácii venujú moderné rodiny veľa pozornosti. Môžeme si kúpiť hotovú zostavu, ktorú dnes každý výrobca ponúka ako skladačku z nepreberného množstva komponentov. V tomto prípade vyskladáme z dostupných prvkov systém, ktorý „dopasujeme“ do konkrétnej miestnosti. Druhou možnosťou je dať si vyrobiť kuchynskú zostavu na mieru, čo je prípad, keď sa všetky jej komponenty prispôsobujú našim predstavám v plnom rozsahu.

Kvalitné osvetlenie ako nutnosť

Ak už máme vybraný nábytok, spotrebiče a technické vybavenie linky v kuchyni, musíme sa vážne zamyslieť aj nad jej osvetlením. Klasické riešenie luster na plafóne a k tomu nejaké svetlo na stene už dávno nestačí. Kuchyne sú v dnešnej dobe vlastne malými technickými centrami, kde sa iba nechystá a nevarí jedlo, nie je tam iba sporák, rúra na pečenie, prípadne mikrovlnná rúra a nejaký ten mixér. V kuchyni máme nainštalovanú aj umývačku riadu, odsávanie pár, okrem mixéru používame pri príprave pokrmov aj iné mašinky, napríklad pekáreň na chlieb, rôzne krájače, hriankovače, skrátka kuchyňa je aj technickým centrom domácnosti.

Led pás ako trendový led produkt

Led pásy nepredstavujú v súčasnosti iba moderný trend, ktorým je led osvetlenie, skôr predurčujú novú kvalitu, ktorá v dohľadnej dobe nahradí všetky ostatné doterajšie svetelné zdroje. Led pásy sú nesmierne úspornou alternatívou voči nim, zároveň sú jednoducho inštalovateľné, dokážeme si prispôsobiť ich dĺžku podľa potreby. Zároveň sú led produktom, ktorý má omnoho väčšiu svietivosť a ponúkajú slušné množstvo farebných možností ako svetelný zdroj. Čo sa týka ponuky farebnosti, najčastejšie sa môžeme stretnúť s tromi základnými variantmi, a to studenou, neutrálnou a teplou bielou. Niektoré sú vhodné ako priamy led svetelný zdroj slúžiaci na osvetlenie pracovnej dosky, iné hlavne ako dizajnové osvetlenie. Led osvetlenie pomocou led pásov je jednoducho trendy.

Led osvetlenie pomocou led pásov a variabilita

Okrem výberu farby tohto led osvetlenia, je možné led pás veľmi jednoducho strihať, resp. skracovať na potrebnú dĺžku kuchynskej linky, alebo hocijakého pracovného priestoru, napr. v dielni, alebo inej pracovni. Kvalitní výrobcovia tohto led produktu ho dodávajú s vyznačením možnosti skracovania na konkrétnych miestach, napr. 2,5 cm, 5 cm, 10 cm, apod. Každý led pás potrebuje napojenie na napájací zdroj, ktorý môže byť buď 12 V, alebo 24 V. Ten by mal byť vyšší, ako príkon led pásu, ktorý napája – s rezervou cca 10 – 15 %, aby nedochádzalo k jeho prípadnému preťaženiu. Variabilita led pásu ako led svetelného zdroja však spočíva aj v jeho neuveriteľných možnostiach prispôsobiť jeho dĺžku a umiestnenie v podstate kdekoľvek. Ak si uvedomíme, že led pás je vyrobený z hliníkového profilu, ťažko si vieme predstaviť, že by ho, čo sa týka možnosti tvarovania, prekonal ktorýkoľvek iný materiál. Existujú aj led pásy, ktoré obsahujú vodeodolné materiály, tie sa však používajú výhradne na miestach na to určených.

RGB led osvetlenie

Ak potrebujete vyriešiť osvetlenie zníženého stropu, teda podhľadu, najvhodnejším riešením sú tzv. RGB led pásy. Pomocou nich dokážete vytvoriť v podstate hocijaké odtiene svetla, meniť intenzitu svetla a jasu, ba dokonca robiť farebné efekty, čo umožňuje na to určený špeciálny ovládač. Ako základná výbava takéhoto systému slúži RGB led pás, RGB diaľkový ovládač, napájací LED zdroj a profily z hliníka, v ktorých je RGB led pás nainštalovaný. Z uvedeného je vidieť, že RGB led pásy sú určené pre cieľovú skupinu náročného zákazníka, ktorému záleží pri výbere led osvetlenia okrem vysokej kvality aj na estetickom výslednom prevedení celého systému.

Viac na www.ledprodukt.sk

- Reklama -